Sist oppdatert kl. 12:07 11. juni 2025
Onsdag ble den halvårlige testen av nødvarsel gjennomført.

NØDVARSEL: Slik så varselet ut i januar 2024. Foto: Esben Holm Eskelund
Klokken 12 den 11. juni 2025 ble det gjennomført en nasjonal test av Nødvarsel på mobil, samt Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele landet. Politiet sendte ut testmeldingen til mobiltelefoner, samtidig som Sivilforsvaret testet tyfonene med signalet «Viktig melding – søk informasjon».
– Testen utløses mellom klokken 11.55 og 12.10 den 11. juni 2025, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på sitt nettsted.
Lydløs hjalp ikke
Alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner koblet til 4G- eller 5G-nettet i Norge mottok testvarselet. Telefonene vibrerte og spilte av en høy, sireneaktig lyd i omtrent ti sekunder. En tekst ble også vist på skjermen, med informasjon om at det kun var en test. Meldingen ble sendt både på norsk og engelsk.
– Dersom du ikke ønsker å motta testen, må du sette telefonen i flymodus eller skru den helt av i god tid før og etter klokken 12 den 11. juni, understrekes det.
Til bruk i krise
Det hjalp altså ikke å sette telefonen på lydløs eller lav lyd – testlyden overstyrte slike innstillinger.
Formålet med testen er todelt: Den skal gjøre befolkningen kjent med hvordan et nødvarsel oppleves, og sikre at varslingssystemet fungerer som det skal i en krisesituasjon.
– I en reell situasjon inneholder et nødvarsel informasjon om hva som skjer, og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv, heter det videre.
Tyfoner
Samtidig med meldingen på mobil ble også tyfonene i hele landet testet. Lyden bestod av tre serier med tuting, med ett minutts opphold mellom hver serie.
– Hvis du hører dette signalet betyr det i praksis at du skal søke informasjon, forklares det.
På Tromøy har Sivilforsvaret utplassert tyfoner på Skilsøy og i Ytre Brattekleiv. Også disse var hørbare over store områder.
Informasjon i en reell situasjon ville blitt gitt gjennom blant annet radio, TV, myndighetenes nettsider og sosiale medier.
DSB oppfordret folk til å dele informasjon om testen med familie og venner, slik at flest mulig var forberedt og forsto at det kun var en øvelse. Mer informasjon fantes på nettsidene nødvarsel.no og sivilforsvaret.no.