– Ikke et meslingeutbrudd

MESLINGER: Kommuneoverlege Preben Aavitsland i Arendal kommune opplyser at pasienten som har fått påvist meslinger, er blitt isolert, men kan ha vært smitteførende i flere dager. Illustrasjonsfoto: Valerie Everett/Flickr.comMESLINGER: Kommuneoverlege Preben Aavitsland i Arendal kommune opplyser at pasienten som har fått påvist meslinger, er blitt isolert, men kan ha vært smitteførende i flere dager. Illustrasjonsfoto: Valerie Everett/Flickr.com

Sist oppdatert kl. 13:19 22. mai 2019

Smittevernoverlege Preben Aavitsland sier tilfellet som er varslet i Arendal ikke dreier seg om utbrudd.

Tirsdag ettermiddag fikk kommuneoverlegen bekreftet fra Folkehelseinstituttet at en pasient i Arendal nylig har hatt meslinger. Det opplyser kommuneoverlege Preben Aavitsland i Arendal kommune i en pressemelding.

Smittefarlig i seks dager

– Pasienten, som var vaksinert som barn i utlandet, ble smittet på reise i Europa før sykdommen brøt ut i Arendal. Pasienten var smitteførende her i Arendal fra omtrent 9. mai til 15. mai, da pasienten ble isolert i hjemmet sitt av en årvåken fastlege.
Til Lokalavisen Geita opplyser Aatvitsland at det ikke er snakk om et utbrudd, ettersom det dreier seg om et enkelt tilfelle for en person som er blitt smittet i utlandet. Kommuneoverlegen vil ikke gi ut informasjon om hvilken del av kommunen den isolerte pasienten er fra.

Kan ha smittet

Aavitsland anslår at kanskje fem prosent av befolkningen i Arendal mangler immunitet mot meslinger.
– Det kan være at pasienten har støtt på noen av disse. Siden det tar 10-14 dager fra smitte til sykdom, vil eventuelle nye tilfeller dukke opp denne eller neste uke. Fastlegene og legevakta er bedt om å være årvåkne, opplyser han.

Sjeldent alvorlig

Meslinger starter med feber, hoste, snue og lysskyhet og er da vanskelig å skille fra mange andre sykdommer. Men så etter noen dager faller feberen, og et utslett kommer bak ørene og sprer raskt til hele kroppen. Etter noen dager forsvinner utslettet. Alvorlige sykdomsforløp er sjeldne.
– Personer som tror de kan ha fått meslinger, kan ringe sin fastlege på dagtid eller legevakta (116 117) om kvelden og i helgene, opplyser kommuneoverlegen.

Flest vaksinerte

De aller fleste født før 1960 har hatt meslinger og er immune resten av livet. Noen få personer født på 1960-tallet og tidlig 1970-tall kan ha unngått både sykdom og vaksinasjon. De fleste født utover 1970-tallet og seinere er vaksinert og immune resten av livet. Barn blir vaksinert mot meslinger ved 15-måneders alder. Voksne personer som ønsker vaksinasjon, kan avtale dette med sin fastlege.

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 5 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.