LEDER: Derfor er Geita nødvendig

LOKALAVISEN GEITA: For første gang får Sørlandets største øy en egen avis. 6.000 tromøygeiter vil nå kunne følge enda mer med i sitt eget nærmiljø. Foto: Esben Holm EskelundLOKALAVISEN GEITA: For første gang får Sørlandets største øy en egen avis. 6.000 tromøygeiter vil nå kunne følge enda mer med i sitt eget nærmiljø. Foto: Esben Holm Eskelund

2. januar 2018 er en historisk dag. I dag får befolkningen Tromøy en helt egen avis.

En avis som hver mandag digitalt skal publisere nytt om stort og smått på, rundt og i forbindelse med Sørlandets største øy. Et område hvor det i dag bor ca. 6.000 mennesker. I en ikke for fjern fremtid vil øya sannsynligvis tiltrekke seg både ett og to tusen mennesker til. Kanskje flere. Da blir vi mange tromøygeiter. Da er det viktig å kjenne hverandre. En superlokal avis som Geita vil ta innbyggerne og nærmiljøene på alvor.

Lokalavisen skal fortelle historier. De gode, men også de triste, de dramatiske og de negative. For å få til endring og utvikling er det dessverre viktig å peke også på det som ikke er bra. Avisens mål er ikke å være først med det siste, men å være best på historiene om mennesker på og fra Tromøy. Avisen skal være tilstede når klubbhus til millioner av kroner åpnes og når minifestivaler går av stabelen som følge av lokale initiativ. Det skulle bare mangle. Stadig oftere de senere årene har eksisterende medieaktører i kommunen nedprioritert den helt lokale journalistikken. Nærmiljøjournalistikken er ikke viktig nok. For Lokalavisen Geita vil prioriteringen være stikk motsatt. Derfor er Geita nødvendig.

I forbindelse med lanseringen av Lokalavisen Geita har øyas få bystyrerepresentanter uttalt seg om hva de tenker om at Tromøy får en egen avis. Gjennomgangstonen i svarene er at avisen har en viktig oppgave i å legge til rette for dialog, debatt og kommunikasjon og at innbyggerne på øya blir kjent med hverandre. Sett fra avisredaksjonen vil Lokalavisen Geita jobbe for å påvirke samfunnsutviklingen til det beste for Tromøy og alle som bor på øya. Avisen har politisk uavhengighet som grunnholdning og skal være et talerør for alle, med en presseetisk forankring i Vær Varsom- og Redaktør-plakaten.

I desember i fjor tjuvstartet abonnementstegningen. Det var en opptur! Abonnenter har meldt seg både fra Tromøy og eksempelvis Kristiansand og Oslo. Det har gitt tro på at Lokalavisen Geita vil bli viktig for flere enn fastboende geiter. Skulle avisen ha blitt gitt ut på papir hadde den sannsynligvis ikke hatt en sjanse i havet. Digitalt er avisen tilgjengelig i hele verden.

For Lokalavisen Geita er abonnentene helt avgjørende. Det at leserne betaler for innholdet skaper en kontrakt mellom avisen og abonnentene om troverdighet. Det er viktig for redaksjonen at det som publiseres er sant, korrekt og etterrettelig. Det er like viktig for leserne. Avisen vil ha noe annonsering, men har ikke ressurser nå til å gå inn i kampen om annonsekronene som er igjen lokalt etter at de store har spist smulene som er igjen etter at internasjonale kjemper som Facebook og Google har fått de fleste kakestykkene.

Lokalavisen Geita håper alle husstander på øya og andre med tilhørighet, enten som utflyttede eller eiere av feriehus og hytter på Tromøy, kjenner sin besøkelsestid og blir abonnenter. Om avisen klarer å få et opplag på minimum 1.000 for kalenderåret 2018 kan avisen søke om pressestøtte i 2019. For å kunne regne opplag må det være mange nok abonnenter. Kommer pressestøtte på plass blir økonomien en ganske annen for denne historiske avissatsingen på Tromøy. Da er det høy sannsynlighet for at undertegnede ikke lenger jobber alene og at avisredaksjonen er på plass der den hører hjemme – i lokaler på Tromøytunet.

Esben Holm Eskelund - Redaktør og initiativtaker

Esben Holm Eskelund
Redaktør og initiativtaker

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 6 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.