LEDER: En uvirkelig tid

ARENDAL STENGT: Store deler av Tromøy, Arendal, Norge og verden stenges ned. Vi er inne i en uvirkelig tid. Foto: Esben Holm EskelundARENDAL STENGT: Store deler av Tromøy, Arendal, Norge og verden stenges ned. Vi er inne i en uvirkelig tid. Foto: Esben Holm Eskelund
Annonse:

– De mest sårbare for virussykdommen må skånes for å i beste fall unngå dødstall vi ikke kan forestille oss.

Hadde noen for et par uker siden fortalt at landet ville bli stengt ned, hadde man svart at det er svært lite sannsynlig. I slutten av forrige uke skjedde det. Landet vårt har gått inn i en uvirkelig tid, som ikke er lett å forstå rekkevidden av eller utfallet av. Det som er sannsynlig er at koronapandemien til slutt vil gå over. Hvor lang tid det vil ta før vi trygt kan gi hverandre et vennskapelig klapp på skuldra, gi hverandre en spontan klem og stå nærmere hverandre enn én meter, er enn så lenge ikke godt å si.

Den aller viktigste grunnen til å ta rådene fra myndighetene på alvor er for å beskytte de med svakest helse i samfunnet, for å unngå i det lengste at de skal bli syke. Det er alles ansvar slik at helsevesenet kan være i stand til både å håndtere koronasyke, og de som av andre årsaker trenger hjelp med egen helse. De mest sårbare for lungevirussykdommen må skånes for å i beste fall unngå dødstall vi ikke kan forestille oss.

Arendal kommune har tatt nasjonale myndigheters beskjeder på alvor, satt kriseledelse og sørger for oppdatert informasjon og råd til befolkningen. Det er bra at regjeringen har bedt folk om å forlate fritidsboligene sine og dra til sine hjemkommuner, for ikke å risikere å være en belastning på et helsevesen som lokalt mange steder knapt nok er rigget til å ta vare på egne innbyggere i en krisesituasjon. Det er ikke usannsynlig at det vil bli innført forbud mot å krysse kommunegrensene for å hindre virusspredning.

Lokalavisen Geita mener det er helt riktig at skoler og barnehager er stengt, selv om det skaper store, uvanlige forandringer i livene våre. Vedvarer dette i uker og kanskje måneder, skal det bli interessant å se om mange skoleelevers største drøm – at skolene skal bli stengt, er like rosenrød når det har gått noe tid med en ny dagsrytme i hjemmeskole. Det er ingen tvil om at hendelsene våren 2020 vil prege den oppvoksende generasjon.

Lokalavisen Geita må også legge om på rytmen fremover, og endrer takten fra hovedsaklig å publisere en utgave med mange nye artikler hver mandag, til å publisere løpende fra dag til dag. Mye av journalistikken vil foregå åpent og gratis i direktestrømmen som du finner her, men av hensyn til økonomien i å drive redaktørstyrt digitalavis for Tromøy, vil det også bli publisert innhold eksklusivt for abonnenter. Forhåpentligvis vil det også være rom for journalistikk om andre ting enn koronapandemien.

Verden har gått gjennom mange kriser før, men mange av oss aner ikke hva en virkelig krise er. Om få uker er det 80 år siden andre verdenskrig brøt ut. Det er 102 år siden influensa-pandemien kalt Spanskesyken brøt ut, en global pandemi som gjorde årene 1918 til utgangen av 1920 utrivelige, også på Tromøy. Rundt 15.000 mennesker i Norge mistet livet.

Verden har siden da opplevd Asia-syken i 1957, Hong Kong-syken i 1968 og svineinfluensaen i 2009. Korona-viruset i 2020 har så langt rammet spesielt Kina og Italia hardt. Fra lørdag til søndag i helgen ble det rapportert 368 dødsfall på 24 timer i Italia. Det er en samlet menneskelig lidelse som ikke er til å begripe.

Det som må være til å begripe er at myndighetene i Norge har tatt situasjonen på alvor. Koronaviruset covid-19 er en trussel vi ikke kan se med det blotte øye, men eksperter mener at sosial distansering og god hygiene kan være nøkkelfaktorer for å begrense omfanget av de fatale konsekvensene.

Vask hendene, hold avstand, vær glade i hverandre og gi hverandre rom i denne trange tiden.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 4 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.
Annonse: