LEDER: Hove er kanskje ikke stort nok

HOVE-SAKEN: I europeisk målestokk er kanskje ikke Canvas Hoves inntreden på Hove stort nok til å føre til reaksjoner fra overvåkningsorganet ESA. ArkivfotoHOVE-SAKEN: I europeisk målestokk er kanskje ikke Canvas Hoves inntreden på Hove stort nok til å føre til reaksjoner fra overvåkningsorganet ESA. Arkivfoto
Annonse:

– I europeisk sammenheng er kanskje ikke Hove stort nok for en ESA-reaksjon.

For 5,9 prosent av velgerne i Arendal er bevaring av Hove verdens viktigste sak. Det var i alle fall så mange som stemte på Hovelista ved lokalvalget, et valg som sørget for å sende to av det årsferske protestpartiets kandidater inn i bystyrepolitikken. Hovelistas hovedmål er å annullere alle avtaler mellom Hove drifts- og utviklingsselskap AS (HDU) og Lowcamp og legge ned HDU. Det i seg selv kan bli en vanskelig øvelse.

For det er sannsynligvis ikke flertall for et slikt utfall i bystyret, til tross for at slengeraksjoner har sendt inn flere folkevalgte fra andre partier som er kritiske til prosessen rundt etableringen av Canvas Hove. Endel av velgerne til Hovelista har nok stemt på partiet i et lønnlig håp om å se campingvogner og bobiler rulle inn på campingarealet igjen, se plattinger snekres og fluktstolene komme opp. En tilbakeføring til tradisjonell camping på Hove er det tvilsomt at vi vil se.

Da er det en større mulighet for en tilbakeføring til naturen for området. Det er det langt flere som ønsker, og det kommer til uttrykk i mange av høringsuttalelsene som er kommet inn i forbindelse med oppstarten av reguleringsarbeidet for campingen. Om reguleringsforslagene som i løpet av vinteren bør legges frem for offentligheten innebærer forslag som gjør det umulig for Canvas Hove å realisere sine visjoner for en fremtidsrettet reiselivsdestinasjon med nasjonalparkkvaliteter, kan det gå slik.

En tragedie for Arendals evne til å være attraktivt for tilflyttere og turister mener noen. Perfekt for stillhet og ro, mener andre.

I Arendal kommune er det ikke en oppfatning at Canvas Hove eller HDU utgjør noen trussel for felleskapets store friluftseldorado. I kommunens tilsvar til organisasjonen Bevar Hoveodden, som Lokalavisen Geita denne uken har en bred gjennomgang av, kommer det gjennom advokatenes gjennomgang frem at kommunen mener ingen av aktørene har fått ulovlig statsstøtte eller økonomiske fordeler gjennom avtalene som er inngått og transaksjonene som er gjennomført. Det er brukt vektige argumenter og henvisninger til tidligere ESA-avgjørelser, som forteller at Hove kanskje ikke er stort nok for en ESA-straff, om det skulle vise seg at kommunen kan tas for ulovligheter i saken.

Det vil uansett neppe føre til noe annet enn en ekstra utgift for kommunekassa, skattebetalernes penger.

Hadde HDU på Hove stått sammen om utvikling med en internasjonal investeringskjempe i milliardklassen, som la opp til å bygge så spektakulære bygninger og attraksjoner at turist- og pengestrømmer i Europa ville bli påvirket, hadde sannsynligheten for kraftige reaksjoner fra ESA trolig være større. Hvordan klagesaken ender blir uansett svært spennende å følge med på. Men som nevnt; i europeisk sammenheng er kanskje ikke Hove stort nok.

For oss som bor her er Hove betydningsfullt. Hver eneste dag. Året rundt. Det er å håpe at en reguleringsplan for området viser alle mulige løsninger. Så får flertallet velge det som synes best.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 3 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.

Annonse: