LEDER: Innsatsen fortjener kulturprisen

KULTURBÆRER: Ragnhild Mortensen har ledet Tromøy bygdelag i over fem tiår og fortjener Arendal kommunes kulturpris. ArkivfotoKULTURBÆRER: Ragnhild Mortensen har ledet Tromøy bygdelag i over fem tiår og fortjener Arendal kommunes kulturpris. Arkivfoto

Arendal kommunes kulturpris bør gå til en tromøykvinne som i over 50 år har jobbet for å ta vare på lokale kulturtradisjoner.

Lokalavisen Geita har sendt inn forslag til Arendal kommune om at kulturprisen for 2020 gis til tromøykvinnen Ragnhild Mortensen. 85-åringen har i over fem tiår vært en viktig pådriver for å ta vare på lokal kultur og -tradisjoner, i egenskap av å lede Tromøy bygdelag.

Siden 1960-tallet har Mortensen hatt en ledende rolle i laget, som startet som bondekvinnelag. Gjennom årene har hun evnet å ta laget gjennom endringer og tilpasninger som har tvunget seg frem, uten å miste hensikten ut av syne; å legge til rette for at tradisjonskultur blir brakt videre til nye generasjoner.

Nå er bygdelaget dessverre besluttet nedlagt, med formell virkning fra 1. juni i år. Begrunnelsen er at det er vanskelig å rekruttere nye medlemmer. Lagets medlemmer er i stor grad godt voksne, og har ikke kapasitet til å holde det gående uten at det kommer nye og yngre krefter inn for å ta et tak i ledelse og styret. Det har vist seg umulig for styret i laget å få til ettersom tidsklemma for potensielle yngre medlemmer er stor.

Gjennom årenes løp har bygdelaget stått for mange aktiviteter, arrangementer og kurs med mål om å bygge opp under, ta vare på og vise frem lokale tradisjoner. På 1980-tallet sto laget for en stor utstilling på Tromøy av historiske gjenstander og redskaper, det har vært holdt mindre utstillinger også og laget hadde i en årrekke en rolle i Olsok-markeringen på øya og var medarrangør for Prøysen-dagene. Bygdelaget har under Mortensens ledelse bidratt til kostbare gaver til Tromøy kirke.

Det skulle bare mangle at ikke hennes innsats i over 50 år kvalifiserer til den gjeve kulturprisen. Lokalavisen Geita oppfordrer til å sende inn forslag innen 15. april om at prisen bør gå til denne engasjerte, driftige kvinnen i 2020, som en takk for hennes utrettelige frivillige engasjement som kulturbærer.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 1 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.

Annonse: