LEDER: Markagrenser

MARKAGRENSER: Tromøy kan få markagrenser. Det er all grunn til å minne om at man kan verne seg til fant. Illustrasjonsfoto
Annonse:

«Marka» på Tromøy, eller skauen som det egentlig heter, kan få vern i neste valgperiode.

Myndighetene har snakket om det tidligere, at å innføre markagrenser på Tromøy er en god idé. Det ble gjentatt i arbeidet med arealplanen i kommueplanen, som nylig ble vedtatt.

Nå har Tromøy Arbeiderlag offentliggjort sine prioriteringer for Tromøy i den kommende fireårsperioden. Å innføre markagrenser på Tromøy er en av sakene partiet og det lokale laget vil jobbe for. Det er det sikkert noen som jubler for, men garantert mange grunneiere som er svært negative til. Det er deres verdier det er snakk om.

I 2016 ble Raet nasjonalpark en del av virkeligheten til mange tromøygeiter. For grunneiere mer virkelig enn for oss andre, som bruker nasjonalparkområdene mest til rekreasjon. Ved innføringen av det strengeste vernet var det grunneierne det fikk mest konsekvenser for. Det er mange ting de ikke lenger kan gjøre uten å måtte avklare en lang rekke ting med myndighetene. Å skulle innføre markagrenser for de samme grunneierne, kan fort gi de som om eiendommene deres båndlegges både fra innsia og utsia.

Det er fullt forståelig at det kan oppleves slik, fordi slike begrensninger, som ofte er godt ment, faktisk legger beslag på verdiene deres, som vil bli langt vanskeligere å dra økonomisk nytte av. Det bør det offentlige ha respekt for. Det er ikke en lett oppgave å drive verken landbruk eller jordbruk på Tromøy, eller forøvrig, i våre dager. De som eier slike eiendommer er helt avhengige av å kunne hente inntekter i form av andre ting enn å dyrke grønnsaker, som å kunne ta ut skog, bygge boliger og utvikle hyttefelt. Slik utvikling må jo skje etter demokratiske prinsipper, så det er ikke slik at uten markagrenser så blir skauen på Tromøy borte.

Det er på øya kanskje enkelte arealer som kan egne seg som en slags vernet skau, men det vil vel smake aller best om grunneierne selv meldte det inn som frivillig vern i stedet for at vernekåte politikere ikke klarer å se skogen for bare trær.

Tromøy var en gang en stolt industrikommune. Nå er det ikke så mye igjen av det. Fremfor å se på alt man kan verne, bør politikerne i Arendal legge til rette for lokal næringsutvikling og på den måten styre utviklingen i den retningen og til de stedene på Tromøy man ønsker. Også det kan ta vare på skauen, uten å ty til paragrafer.

Det er nemlig helt sikkert at det er fullt mulig å verne seg til fant.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 4 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.
Annonse: