LEDER: Vår tids største prøvelse

KORONAPRØVELSEN: Nå står vi midt i vår tids største prøvelse. IllustrasjonsfotoKORONAPRØVELSEN: Nå står vi midt i vår tids største prøvelse. Illustrasjonsfoto
Annonse:

– Det er ikke en overdrivelse å påstå at vi i vår tid står midt i vår største prøvelse.

Mens våre besteforeldre ble sendt ut for å møte fienden fysisk for 80 år siden, er vi oppfordret til å møte en usynlig fiende ved å gå i dekning i egne hjem. Samtidig har mange fått beskjed om å ta med seg jobben og være produktive fra egne hjemmekontor. Men det er mange blant oss som ikke lenger har mulighet til å ta med jobben sin hjem og dermed ikke har noen jobb å gå til med det første. Usikkerheten om de lenger har noen jobb når koronaalarmen avblåses er høyst til stede. Noe uvant og ukjent har fjernet alt det forutsigbare vi er vant med.

Det er ikke en overdrivelse å påstå at vi i vår tid står midt i vår største prøvelse.

En kamp mot et virus, som er dødelig for svært mange om smitten får bre om seg. Derfor har norske myndigheter satt i verk de strengeste begrensningene på folks individuelle frihet noen sinne i fredstid. Det er altså ikke gjort for å være slem med deg, men for å hjelpe de som ikke tåler å bli utsatt for virusets kraft – den er potensielt dødelig. Det er også gjort for å avlaste et helsetilbud som kan bli overbelastet om for mange blir syke samtidig.

Det er smått utrolig at folk blir forbanna når de ikke får dra på hytta og leve sine vante liv, og det er smått utrolig at det måtte innføres et forbud mot å dra. At mange nå attpåtil utfordrer ved å melde flytting til hytta for å kunne dra dit lovlig til påske er helt utrolig. Det sier dessverre noe om i hvor stor grad mange nordmenn er egosentriske. Helsevesenet på de mindre stedene med mange hytter er bygget for å takle at du pådrar deg et brekt bein som turist, men ikke et hundretalls koronapasienter i tillegg samtidig.

Barna våre er sendt også sendt hjem. For å ha hjemmeskole med ufaglærte assistenter. Foreldre i dag sjonglerer med et utall baller og løse tråder med varierende grad av pedagogisk innsikt, mens de sitter i nettmøter og videokonferanser på jobb, uten mulighet til å spille ballen over til besteforeldregenerasjonen. 1,2 millioner av dem i Norge er i risikosonen for å bli smittet av covid-19, som koronaviruset er døpt. De bør helst ikke komme i nærheten av sine barnebarn fordi det kan være overhengende fare for at de små er smittebomber.

Det er mildt sagt et interessant prosjekt norske myndigheter har satt i gang for å hindre virusspredning. Forhåpentligvis er det er riktig virkemiddel å stenge ned det meste, selv om ingen helt kan si hvor lenge vi skal ha det slik.

Det kan være smart for en stund å legge bak oss slagordet Gro Harlem Brundtland i sin statsministergjerning ga oss, om at det er typisk norsk å være god. Nå er det på tide at det blir mer typisk norsk å være fornuftig. Vi må lytte til myndighetens anbefalinger. Samtidig må vi lytte til våre egne hoder. Vi er menn, kvinner, foreldre, familiemedlemmer, ansatte, hjemmeskolelærere, psykologer, instruktører, oppdragere, veivisere, veiledere, rådgivere, venner og bekjente. Nå skal vi levere alt på en gang. Det er de færreste av oss vant med i døgnkontinuerlig drift.

De fleste av oss er i en høyst uvanlig situasjon. Nå fremover vil det viktigste ikke være å prestere og å briljere, men å være fornuftige. Det hele starter hjemme.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 2 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.

Annonse: