Dypt bekymret for ungdomsmiljøet på Tromøy

POLITITBESØK: Politibetjentene Lotte Kristine Strøm og Fredrik Schultze-Krogh oppsøkte fredag ungdomstrinnet på Roligheden skole. Politiet er bekymret for ungdomsmiljøet på Tromøy. Foto: Esben Holm EskelundPOLITITBESØK: Politibetjentene Lotte Kristine Strøm og Fredrik Schultze-Krogh oppsøkte fredag ungdomstrinnet på Roligheden skole. Politiet er bekymret for ungdomsmiljøet på Tromøy. Foto: Esben Holm Eskelund

Politiet i Arendal advarer ungdommene og ber foreldrene om å våkne.

• Mopedfylla • Hasjrøyking • Hærverk • Bekymringen er uvanlig stor i politiet

<b>I SIVILT:</b> For ikke å gjøre for mye av seg stilte politiet fra forebyggende seksjon ved Arendal politistasjon i sivilt da de besøkte skolen. Foto: Esben Holm Eskelund

I SIVILT: For ikke å gjøre for mye av seg stilte politiet fra forebyggende seksjon ved Arendal politistasjon i sivilt da de besøkte skolen. Foto: Esben Holm Eskelund

– Vi er litt der at Tromøy har sovnet litt, sier leder for politiets forebyggende seksjon ved Arendal politistasjon, Torbjørn Trommestad, til Lokalavisen Geita.
Fredag sendte han ut politibetjentene Lotte Kristine Strøm og Fredrik Schultze-Krogh i sivilt til ungdomsstrinnet på Roligheden for skole. Der skulle de gjøre observasjoner og ha samtaler med både rektor og elever, med hovedvekt på tiendeklassingene.
– Verken forebyggende enhet ved Arendal politistasjon eller rektor på skolen kan snu utviklingen vi nå ser alene, sier Trommestad.
Politiet ønsker å få oppmerksomheten på det Trommestad, som selv bor på Tromøy,  mener er et økende problem.

Les også: – De kaller hverandre for de styggeste ting

Mye festing

Gjennom sommeren har det vært flere samlinger av ungdommer, blant annet på Dybdalsstranda ved Kongshavn. Senest for to uker siden rykket politi og helsepersonell ut til en fest på stranden, som var kommet ut av kontroll. Trommestad forteller at det ble observert minst seksti ungdommer fra niendeklasse og oppover. Flesteparten lokale, men også tilreisende fra områdene rundt Arendal.
– Det var mange fulle tiendeklassinger der, sier han.
Ungdommene fikk pålegg fra politiet om å avslutte festen og forlate området. Ifølge Trommestad var ikke dette den eneste festen politiet reagerte på. Mens festingen foregikk både i ukedagene og i helgene i sommer, har politiet registrert at festingen nå tidlig i høst har flyttet seg til helgene. Fra mandag setter høstferien inn. Han er veldig bekymret over at mange unge drikker i en alder av 15 år.
– Det er en bekymring at det er mange, også jenter, som drikker mye, sier han og legger vekt på ordet mye.
Trommestad mener det er urovekkende at ungdommer på 15 år venner seg til at rus er en selvfølge hver eneste helg.

Les også: Her får ungdommene marsjordre

Fyllekjører på moped

MARSJORDRE: Her får ungdommene beskjed fra politiet om at festen er over for denne gang. Foto: Esben Holm Eskelund

MARSJORDRE: Her får ungdommene beskjed fra politiet om at festen er over for denne gang. Foto: Esben Holm Eskelund

På Dybdalsstranda for to uker siden fikk ungdommene klar beskjed om at de som hadde drukket og kjørte moped ikke måtte kjøre den fra stedet. Ifølge Trommestad er fyllekjøring på moped blitt et alvorlig problem. Han mener foreldrene må slutte å være naive og tro at deres barn ikke drikker fordi de kjører til festen.
– En del foreldre har vært veldig trygge på at når gutten eller jenta deres har sagt at de skal på fest, men kjører moped, er snille og greie og ikke drikker, sier han.

Les også: – Politiet stanset strandfest

Drastisk endring

Han mener holdningen til å drikke alkohol og sette seg på mopeden etterpå har endret seg drastisk.
– Nå velger mange å kjøre på fest på moped og siden de gjør det tenker de at foreldrene tror de ikke drikker. Det er det slutt på. De kjører hjem i fylla fordi de ikke vil si nei til å drikke. Det gjelder også jenter, sier han.
I løpet av sommeren var det flere hendelser der ungdom, alkohol og moped var involvert. En slik kjøring endte i grøfta og politiet har tatt flere for fyllekjøring.
– Her er det absolutt oppegående jenter og gutter fra de snilleste familier som fyllekjører på de fine, små scooterne sine, advarer han.
Trommestad sier at det fra hele landet kommer tilsvarende meldinger om mopedkjøring i fylla. Det mener han er en trist utvikling for trafikksikkerheten og alt arbeidet som gjøres for å hindre ulykker og dødsfall.

Les også: Mopedfører kjørte av veien

Hærverk og hasj

<b>HASJ OG HÆRVERK:</b> Området i skogen ved Tybakken barnehage brukes ofte av barna. Her er det funnet både hasjutstyr, ølbokser og utført hærverk. Foto: Tybakken barnehage/Facebook

HASJ OG HÆRVERK: Området i skogen ved Tybakken barnehage brukes ofte av barna. Her er det funnet både hasjutstyr, ølbokser og utført hærverk. Foto: Tybakken barnehage/Facebook

Ved flere anledninger har barnehagen på Tybakken opplevd at lavvoområdet deres i skogen har blitt brukt av ungdommer. På Facebook har barnehagen offentlig gått ut og sagt at de er lei av hærverk. Forsøpling og knuste ruter har møtt barnehagen flere ganger. Barnehagen tar nå forholdsregler og sender en voksen opp til stedet for å eventuelt rydde opp før barnehagebarna får komme dit.
– De finner til stadighet ølbokser og sneiper fra jointer. Det er ikke barna i barnehagen som jekker seg en øl eller ruller en joint, sier Trommestad.
Han mener hasjbruk er utbredt på Tromøy og mener politiet har utfordringer spesielt med de litt eldre over 18 år på øya. For ungdomsskoleelever er det primært alkohol det går i.
Ungdommer har fortalt Lokalavisen Geita at det ikke bare er ungdom fra Tromøy som har deltatt på festene. Trommestad mener likevel at tromøyungdommen ikke er uskyldig. Han avviserat ungdommer fra eksempelvis Saltrød og Hisøy kommer for å drive pikserier og hærverk ved denne lavvoen.
– Det må vi ta inn over oss. Dette er ungdommene som bor på Tromøy, sier han.

Les også: Stor oppslutning om obligatorisk foreldremøte

IKKE BARE SKOLEN: Politileder Torbjørn Trommestad mener skolen ikke kan løse problemene alene, og ber foreldre få øynene opp, være mindre naive og snakke sammen. Foto: Esben Holm Eskelund

IKKE BARE SKOLEN: Politileder Torbjørn Trommestad mener skolen ikke kan løse problemene alene, og ber foreldre få øynene opp, være mindre naive og snakke sammen. Foto: Esben Holm Eskelund

Få narkofunn

Daglig leder Lisbeth Ryloft Bertelsen i Tybakken Barnehage bekrefter politiets fremstilling av saken, men sier at det er ganske lenge siden det er funnet spor av brukerutstyr for narkotika ved denne lavvoen.
– Vi har funnet litt av hvert, også det, men det er ganske lenge siden nå. Nå er det mest skrift og hærverk, sier hun.
Bertelsen sier lavvoen skal være tilgjengelig for alle som ønsker å bruke den utenom barnehagens bruk, men har et ønske om at det ryddes opp.
– Jeg synes det er veldig hyggelig at den blir brukt, men vi forlanger jo at de skal rydde etter seg. Det er kjedelig å komme dit når det ser slik ut, sier hun.
Etter at barnehagen gikk ut på Facebook med informasjon om at vinduer var knust i lavvoen har det vært stille.
– Etter det har det ikke vært noe. Da ble det stille, sier hun.

19. august 2019
For å få tilgang til innholdet i Lokalavisen Geita må du kjøpe abonnement. Du kan velge: Geita i 1 år, Geita i 3 mnd, Geita i 6 mnd eller Geita…
by Esben Holm Eskelund in Trammen  0
12. august 2019
For å få tilgang til innholdet i Lokalavisen Geita må du kjøpe abonnement. Du kan velge: Geita i 1 år, Geita i 3 mnd, Geita i 6 mnd eller Geita…
by Esben Holm Eskelund in Trammen  0

Les også: Foreldre og barn snakker ikke nok sammen

<b>TAUST:</b> Lokalavisen Geita har mange følgere på Snapchat, også ungdom. Det var ingen respons på spørsmålet før denne artikkelen ble publisert. Foto: Esben Holm Eskelund

TAUST: Lokalavisen Geita har mange følgere på Snapchat, også ungdom. Det var ingen respons på spørsmålet før denne artikkelen ble publisert. Foto: Esben Holm Eskelund

Kult å herje

Han mener å se en ny utvikling ved at ungdommer som er av den  snille typen ikke lenger sier ifra når noen andre gjør ulovlige ting. Trommestad mener mange regelrett heier litt på de som gjør det.
– Det er utfordringen på ungdomsskolen. Når det skjer hærverk, for eksempel, synes de «snille» at det er litt kult. De vet godt forskjell på rett og galt, men velger å heie på de som tar de dårlige valgene, sier han.
Trommestads oppfordring er at ungdommer tar tydelig avstand fra denne typen oppførsel. Blant annet skal det ha blitt utført hærverk på skolen, som ingen har stoppet. En ny såpedispenser på et skoletoalett fikk henge i tre dager før den ble sparket i stykker.
– Det er greit nok at skolen er nedslitt, men det er ikke greit å gjøre eller å stå å se på. Da kan de ikke komme til skolen og klage på at det ikke er såpe på doen. Dette er ikke elever fra andre steder, dette er barna våre, sier han.
Ifølge Trommestad har enkelte som har rapportert hærverk og andre ting blitt truet med at de skal legges manipulerte bilder av seg selv ut i ulike sosiale nettverk på nettet.
– Det gir oss en pekepinn på hvor offensiv enkelte velger å være for å kunne kontrollere andre. At politiet alene skal kunne nøste opp i dette er helt utenkelig, sier han.

– Positivt at de er på

<B>POSITIVT:</b> Rektor Hans Georg Toreskaas ved Roligheden skole er glad for at politiet har koblet seg på ungdomsmiljøet på øya. Arkivfoto

POSITIVT: Rektor Hans Georg Toreskaas ved Roligheden skole er glad for at politiet har koblet seg på ungdomsmiljøet på øya. Arkivfoto

Rektor Hans Georg Toreskaas sier til Lokalavisen Geita at han synes det er positivt at politiet er koblet på.
– De er koblet på på et tidlig tidspunkt når de ser ting som er ugreit og aksjonerer, sier han.
Toreskaas forteller om at skolen har opplevd hærverk den siste tiden og har tatt kontakt med politiet i forbindelse med det.
– Jeg håper at politiet, skole, foreldre og elever i et fellesskap kan finne noen smarte grep for å komme dette til livs, sier han.
Han legger til at det er langt fra alle elever som, men heller noen få som ødelegger for mange.
– De aller fleste ungdommene på Tromøy er flotte og kjekke, sier Toreskaas.
Han mener fredagens samtale politiet hadde på tiende trinn med politiet har gjort at elevene forstår alvoret.
– Jeg var ikke der selv, men eleven skjønte nok at dette er alvor og ikke bare guttestreker, sier han.
Politiet er invitert til et foreldremøte som skal holdes etter høsteferien, der politiet vil informere om deres oppfatning av et utfordrende ungdomsmiljø på øya.

19. august 2019
Se bildene fra kampen mellom Øyestad og Trauma på Nedenes kunstgressbane. Sist torsdag sørget Trauma for tre nye poeng da laget møtte motstanderne fra Øyestad til returoppgjør på Nedenes. Onsdag…
by Esben Holm Eskelund in Artikler, Sport  0
19. august 2019
Hovelista fikk taletid under Arendalsuka. Listekandidat Randolph Chr. Endresen ønsket velkommen til en aldri så liten lokalpolitisk premiere. [caption id="attachment_33377" align="alignright" width="500"] POLITISK HALVTIME: En god del hadde møtt frem…
by Esben Holm Eskelund in Artikler, Nyheter  0
<b>LUKKER IKKE DØRA:</b> Politiet har ingen planer om å lukke døren inn til ungdomsmiljøet på Tromøy med det første, og ber foreldre ha øynene og ørene med seg. Foto: Esben Holm Eskelund

LUKKER IKKE DØRA: Politiet har ingen planer om å lukke døren inn til ungdomsmiljøet på Tromøy med det første, og ber foreldre ha øynene og ørene med seg. Foto: Esben Holm Eskelund

Må snakke sammen

Politilederen mener foreldre på Tromøy som har barn i alderen fra ungdomsskole og videre oppover nå må våkne. De oppfordres til å snakke sammen med andre foreldre.
– Alle disse tingene sammen gjør at bekymringen vår nå er større enn den pleier. Nå må foreldre våkne opp, altså. De må snakke med andre hverandre, sier han.
Trommestad forteller at han har blitt kontaktet av foreldre som har opplevd det han kaller rampestreker mot dem selv etter at de har snakket til ungdommene. Det har ført til at politiet frykter foreldre ikke har lyst til å ta dette ved roten.
– Vi foreldre må klare å snakke sammen. Vi må ikke være så naive, sier han.
Han sier foreldre må få opp øynene for at deres snille, greie og flinke sønn eller datter faktisk kan være svært delaktige i ungdomsmiljøet selv om de gir uttrykk for noe annet ved middagsbordet.
– Foreldre må tørre å si at dette kanskje gjelder min gutt eller min jente.

Feil retning

Trommestad legger til at det ikke er unikt for tromøy med utfordringer blant de unge, men at nå har det bygget seg kraftig opp. Så kraftig at politiet oppfordrer alle til å være ekstra oppmerksomme.
– Vi ser at det er svingninger, men nå er vi på en bølgetopp når det gjelder Tromøy.
Han mener det ikke må tillates at alt det positive og gode som foregår av tiltak og samarbeid på øya blir påvirket i en negativ retning.
– Jobben som gjøres allerede må forsterkes, slik at både unge og gamle får det best mulig, sier han.

Lokalavisen Geita