Inne lever Jesus – utenfor ruler pils og nudes

UTENFOR KLUBBEN: Helsesykepleier Hanne Saxlund ved Roligheden skole og leder av politiets forebyggende enhet i Arendal, Torbjørn Trommestad, ber foreldre oppdatere seg på det som skjer i uteområdene nær populære ungdomsklubber der ungdom helt ned i 13-årsalderen deltar. Foto: Esben Holm EskelundUTENFOR KLUBBEN: Helsesykepleier Hanne Saxlund ved Roligheden skole og leder av politiets forebyggende enhet i Arendal, Torbjørn Trommestad, ber foreldre oppdatere seg på det som skjer i uteområdene nær populære ungdomsklubber der ungdom helt ned i 13-årsalderen deltar. Foto: Esben Holm Eskelund

Helsesykepleier Hanne Saxlund og Torbjørn Trommestad i politiet ber foreldre til ungdomsskoleelever på Tromøy følge bedre med.

IGJEN OG IGJEN: De to jobber med ungdom på hver sin måte, men samtidig i samme gate. Nå ber de foreldre igjen komme på banen og følge opp hva barna faktisk driver med når de sier at de er på kristen ungdomsklubb. Foto: Esben Holm Eskelund

IGJEN OG IGJEN: De to jobber med ungdom på hver sin måte, men samtidig i samme gate. Nå ber de foreldre igjen komme på banen og følge opp hva barna faktisk driver med når de sier at de er på kristen ungdomsklubb. Foto: Esben Holm Eskelund

Flere ungdomsklubber i distriktet arrangerer jevnlig aktiviteter. Det er gjerne på kveldstid, ofte på fredager. Innenfor veggene er det ikke uvanlig at tilbudet har en religiøs forankring. Det er sang, det er dans og en hel rekke andre tilbud. Det skal være kult å være med. I det hele tatt markedsføres klubbkveldene av menigheter, og er i seg selv for de fleste positive tilbud. Nå advarer helsesykepleier Hanne Saxlund ved Roligheden skole og Torbjørn Trommestad, leder av arendalspolitiets forebyggende seksjon, om at det ikke er en selvfølge at ungdommer fra Tromøy faktisk blir på klubben de blir kjørt til av mamma, pappa, besteforeldre eller andre.
– Nyheten i dette er at det er aktuelt igjen, som det også har vært tidligere. Det kan svinge litt mellom hvilke klubber som har utfordringer. Vår erfaring i politiet er at klubbene har et bra opplegg på innsiden av døra, men ikke et bra opplegg på utsiden, sier Torbjørn Trommestad til Lokalavisen Geita.

Les også: Dypt bekymret for ungdomsmiljøet på Tromøy

Null kontroll på utsiden

Han er rask til å understreke at klubbene har veldig gode tilbud. Men ungdomsklubbene kan ikke rigges med vaktlag som går vakt på uteområdene, kanskje langt vekk fra lokalet.
– Er det noen som skal fremsnakkes så er det disse klubbene fordi de har kjempeopplegg, de bruker masse tid og har mye folk der. Men klubbene har ikke kapasitet til å ha to-tre mann på utsida som går runder, sånn i tilfelle. Det forstår jeg, altså, sier Trommestad.
I Arendal har tidvis ungdommer som har vært på klubben Flow i Sørlandskirken, i stedet oppsøkt parken i Barbu. I perioder veldig mange. Trommestad sier det ikke nødvendigvis skjer noe galt, men minner om at ansamlinger med mange ungdommer uten voksne har noen utfordringer. Han mener at om det skjer noe i forbindelse med klubbene er det uten unntak på utsiden.
– Det handler om hvem som setter standard for hva som er greit knyttet til røyking, snusing, drikking og eventuelt røyke andre ting, konflikter og for eksempel når man er kjærester og ikke kjærester, sier han.

Les også: Advarer politikerne mot å skusle bort muligheten

Snakk med ungdommene

Endel av problematikken oppstår med ungdommer som plutselig er blitt for gamle til å komme inn på klubbene. Flere opererer naturlig nok med aldersgrenser oppad, fordi det ikke er mulig å lage et felles tilbud for alle i aldersspennet fra 12 til 25 år. Mange av de eldre har en tendens til å samles utenfor. Og være veldig tiltrekkende de yngre, ifølge politiet.
– Noen av de som henger på utsida liker kanskje å dra på litt. Det er litt drikking, det er litt dealing, noen synes jentene som kommer er fine og de kan foreslå andre ting. Sånn har det jo vært lenge, men igjen er det behov å gi beskjed til foreldre som kjører barna til ungdomsklubber at de må prate med barna om det, sier han.
Trommestad mener foreldre bør komme på banen, engasjere seg og kanskje starte opp «natteravn light», for å følge opp ungdommene sine som er på klubb. Han tror det ville ha fjernet hele problematikken, bekymringen og uroen. Han er tydelig på at foreldre ikke må slutte å kjøre barna sine på klubb, men at de må følge mer opp.
– Spør ungdommen om hvordan det er, har de vært ute? Vær åpen på det og ikke vær så overrasket over at ungdommene som er på klubb tenker at de kan stikke ut en liten tur. Og det er jo ikke livsfarlig det som er på utsiden, sier han.

Ikke egen ungdomspatrulje lenger

Politiet i Arendal har ikke lenger noen ungdomspatrulje, som kjører rundt på stedene ungdommer samles i helgene.
– Vi har lista vår over hvor det er klubber de forskjellige dagene. Vårt ønske er at patruljen kjører innom nå og da. Men nå og da, det blir for sjeldent. Den uniformerte patruljen som går på jobb klokka fire fredag skal også håndtere alle oppdrag som kommer fra Kristiansand, sier Trommestad.
Han peker på manglende kapasitet hos politiet, som årsak.
– Politiet klarer ikke å dekke opp de områdene hvor det er ungdom på en måte vi gjerne skulle ha gjort, men det har med kapasitet å gjøre. Spørsmålet er om foreldre burde hatt en rolle i det, sier han.

Ingen høstferievarsel

Med høstferien på trappene ville det være naturlig for politiet å ha kunnskap om det er fest og ungdomssamlinger på gang, som kanskje bør ha ekstra oppmerksomhet. Det kjenner ikke politiet til. Ifølge Trommestad er politiet for langt unna ryktene.
– Vi er ikke lenger der. Vi har ikke ungdomspatruljen vår lenger, sier han.
I tillegg skjer ting veldig mye raskere enn tidligere hvor avtaler gjøres på nett, og invitasjoner når ut til svært mange på kort tid.
Helsesykepleieren kan imidlertid melde at lærere har gitt beskjed om elever som begynner å bli litt urolige og mer utagerende i opptakten til ferien. I og for seg ikke helt uvanlig adferd.
– Jeg tror ikke alle gleder seg til høstferien egentlig, men det kan det jo være mange grunner til, sier hun.
Det kan for eksempel handle om at det er mye tid for ungdommene å fylle, spesielt om foreldrene jobber. Det gjør jo veldig mange i skolens høstferieuke.

Veldig mange

I midten av august startet Saxlund i jobben på skolen. Like etter begynte elevene å komme. I hovedsak er det jenter som har henvendt seg til helsesykepleieren, med bekymring om hva som skjer utenfor klubblokalene. De kommer til henne fordi hun har lovpålagt plikt til å ikke si noe.
– De kommer til meg fordi jeg har taushetsplikt om det de kommer med. Jeg hadde veldige mange henvendelser i starten, spesielt fra åttende trinn, forteller hun.
Etter hvert har det også dukket opp elever fra både niende og tiende klassetrinn med samme bekymringer og spørsmål.

<b>FROLANDSFARERE:</b> Ungdomstilbudet Powerhouse i Froland Misjonskirke er for tiden populært blant spesielt jenter fra Tromøy. Flere har fortalt helsesykepleieren på Roligheden skole at de for det meste henger utendørs i området rundt klubben, og blir hentet en time etter at klubbkvelden er avsluttet. Foto: Esben Holm Eskelund

FROLANDSFARERE: Ungdomstilbudet Power House i Froland Misjonskirke er for tiden populært blant spesielt jenter fra Tromøy. Flere har fortalt helsesykepleieren på Roligheden skole at de for det meste henger utendørs i området rundt klubben, og blir hentet en time etter at klubbkvelden er avsluttet. Foto: Esben Holm Eskelund

Attraktiv frolandsklubb

Spesielt skal ungdomsklubben Power House i Froland Misjonskirke være svært attraktiv for unge jenter fra Tromøy for tiden. Men også Sørlandskirkens klubb Flow på Skytebanen i Arendal, Studio 38 på Eydehavn og Fevik-Klubben tiltrekker seg tidvis ungdom fra øya. På Tromøy er det jo som kjent for tiden ikke et fritidsklubbtilbud utover menighetens arrangementer.
– Jeg har forhørt meg litt og akkurat nå så er det Froland og Power House som er det gjeveste, forteller Saxlund.
Ifølge opplysninger på Facebook, åpner klubben der Jesus er i fokus kl. 20 fredager og stenger kl. 23. Det har fått skepsisen til å vibrere litt sterkere i helsesykepleieren. På nettsiden til Misjonskirken står det at Power House er åpent til ca. klokken halv tolv.
– De fleste sier til meg at de blir hentet rundt midnatt. Spørsmålet er hva de gjør mens de venter på å bli hentet, sier hun.

Har vært utfordringer

Pastor Vidar Røed i Froland Misjonskirke sier at det riktige er at klubben er åpen til kl. 23.30. Han bekrefter at det har vært en utfordring med ansamlinger av ungdommer rundt klubben i Froland, og at det konkret i fjor førte til etablering av natteravner både fredager og lørdager. Det er en krevende oppgave å holde liv i en slik frivilligbasert vaktordning. Han beskriver området rundt misjonskirka som stort og at det er vanskelig for klubben å ha vakter som går i en kilometers omkrets for å sjekke skoleområdet, sentrum og lysløypa. Tidvis er det ungdommer mange steder fra som samles i forbindelse med arrangementet Power House.
– I utgangspunktet er dette et frolandstilbud, men i perioder har det vært mye ungdommer både fra Tromøy, Fevik, Nedenes og Arendal, sier han.
Røed legger til at foreldre godt kan kjøre barna sine dit, men at det ikke er noen garanti for at ungdommene blir værende på klubben hele kvelden.

Stikker fra klubben

Ifølge Saxlund har hun i samtaler med elever funnet ut at de fleste ikke engang er på klubben, men mest er på utsiden av lokalet. De drar til klubben for å ha bevis for at de har vært der, men forlater den igjen.
Hennes oppfatning er at jentene drar til Froland fordi der er det en kul guttegjeng. Det har gitt vennskap og jentene har blitt oppfordret til å henge sammen med dem. Til henne rapporteres det om at eldre selger alkohol til mindreårige, det røykes, vapes og snuses. Hva røyken inneholder, ren tobakk eller narkotika, kjenner hun ikke til. Hun forteller videre at noen av jentene hun har snakket med har fått meldinger om at de må sende nakenbilder av seg selv.
Temaet har hun tatt opp med de som har sagt ifra og informert det ikke er lov å sende slike bilder. Hun mener jentene også må være bevisste på hva de faktisk gjør hvis de sender et bilde.

UT I PARKEN: I forbindelse med ungdomsklubben i Sørlandskirken har ungdommen trukket til Barbu park og laget sin alternative ungdomsklubb, som politiet slett ikke er sikker på om foreldrene er klar over at skjer. Foto: Esben Holm Eskelund

UT I PARKEN: I forbindelse med ungdomsklubben i Sørlandskirken har ungdommen trukket til Barbu park og laget sin alternative ungdomsklubb, som politiet slett ikke er sikker på om foreldrene er klar over at skjer. Foto: Esben Holm Eskelund

Søker spenningen

Saxlund mener det er helt naturlig at ungdommer oppsøker spenning når de har mulighet. Samtidig er hun bekymret fordi de er så unge. De yngste av jentene er bare 13 år.
– De vet vel ikke helt hvordan de skal håndtere det når de først havner oppi det, sier hun.
Helsesykepleieren går ut med opplysningene om tilstanden med støtte hos politiet. Målet er å bevisstgjøre foreldrene. Hun mener det er lett å bli naive på egne ungers vegne, spesielt når det tross alt er snakk kristne klubber og i regi av menigheter.
– Utgangspunktet er jo bra, understreker hun.
Flere av de unge jentene skal ha gitt uttrykk for at de synes det er skummelt det som kan skje utenfor klubblokalene, oppsøker helsesykepleieren, men skal likevel tilbake den påfølgende helgen.
– Det virker på meg som at de skal opp igjen, selv om de kommer med mange bekymringer, sier hun.

Usedvanlig defensivt

– Hvis det slutter klokka 23 er det en usedvanlig defensiv holdning å si at da henter jeg klokka tolv! I alle fall 13-åringer. Jeg synes kanskje kl. 23 er i senest laget når du er 13, sier han.
Han vil ikke gjøre et poeng av tidligere hentetider. Men at det er på tide for foreldre på Tromøy å få opp øynene mener han er helt klart. Før sommeren gikk politiet ut og advarte om at en ungdomsfest på Buøya var på trappene, der det var ventet mange ungdommer. Ifølge opplysninger til Lokalavisen Geita befant det seg barn ned til sjuendeklasse fra barneskolene på Tromøy på denne festen.
– Du skal ikke være overrasket over det. Det er jo derfor jeg av og til i min jobb at jeg lurer på hvor mange ganger jeg må si dette her. Er det ingen hjemme? Men det er jo hele tiden nye foreldre å forholde seg til, sier han.

– Trygt hos oss

Ungdomsprest Espen Robsahm Kjørven i Tromøy menighet reagerer på tittelen i artikkelen, fordi han er bekymret for at mange bare leser tittelen og ikke får med seg om at sakens kjerne ikke omhandler forhold på øya.
– Vi har ikke sett at dette skjer hos oss. Vi mener selv at vi driver forsvarlig med voksne og foreldre, som er der og ser til at ungdommene har det bra og at det ikke foregår noe dårlig, sier han til Lokalavisen Geita.
Ifølge ungdomspresten er det ingen som har gitt signaler eller gjort observasjoner at noe tilsvarende skjer i forbindelse med menighetens ungdomsarrangementer. Han viser til at eksempelvis tilbudene på lørdagskvelden avsluttes kl. 21.30, og at det stort sett er et tjuetall ungdommer som møter.
– Vi vil bare betrygge med at vi opplever at hos oss går det riktig for seg, sier han.

Lokalavisen Geita