Torsdag kan det oppstå tornadoer

SKYPUMPER: I 2014 sto flere skypumper og roterte på utsiden av kysten for Tromøy og Arendal. Foto: YouTube-video/Mats Löfman.SKYPUMPER: I 2014 sto flere skypumper og roterte på utsiden av kysten for Tromøy og Arendal. Foto: YouTube-video/Mats Löfman.

Sist oppdatert kl. 12:50 5. juni 2019

– Sørlandet, Telemark og sørlige halvdel av Østlandet er mest utsatt, ifølge Storm Geo.

TV2 skriver at StormGeo har utstedt et historisk varsel om fare for tornadoer torsdag. Nettstedet skriver at meteorolog Olav Krogsæther for første gang i sin 20-årige karriere har utstedt tornadovarsel.

Små tornadoer

– Vi kan ikke utelukke at det lokalt kan oppstå små tornadoer, sier Krogsæther til TV2.
Storm-meteorologen uttaler at det er Sørlandet, Telemark og sørlige halvdel av Østlandet som er mest utsatt.
Til Fædrelandsvennen sier meteorologen at det ikke er tale om tornadoer som jevner alt med jorden.
– I morgen blir det veldig varmt først på dagen. Så kommer det fuktig og ustabil luft inn, med kraftige tordenbyger. Der kan det dannes skypumper eller tornadoer, sier han.
Ifølge avisen nølte han med å sende ut varselet fordi han regnet med oppstyr. Etter at han valgte å gå ut med det, har han blitt nedringt.

Slik varsler Yr.no været for torsdag.

Varmt og vått

Ifølge værmeldingen er det ventet store mengder nedbør torsdag. Samtidig er det også meldt svært varmt. På sør- og østlandet varsles mellom 25 og 30 varmegrader, og langs sørlandskysten 20 til 22 grader. Det vil være fare for kraftige regn- og haglbyger og kraftig tordenvær. Lokalt vil nedbørsmengdene kunne være store på kort tid.
– Det kan fort komme 20-40 mm på 2-3 timer der bygene blir kraftigst, sier Krogsæther til nettstedet.
Krogsæther sier til Fædrelandsvennen at vindkastene kan komme opp i 20 til 30 sekundmeter, noe som er kraftig vind. Det kan rive med seg trampoliner og velte campingvogner.
Varselet gjelder torsdag ettermiddag. Det er ikke mulig å si hvor tornadoer kan treffe, men der de treffer kan de merkes. Han anbefaler å sikre løse gjenstander så godt man kan.
– Bortsett fra det, er det ikke så mye å gjøre, sier han til avisen.

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 5 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.