LEDER: 2019 blir neppe en parentes

TROMØY 2019: Det er høy sannsynlighet for at Tromøy i året vi er inne i vil markere seg på mange positive vis. Foto: Esben Holm Eskelund

At Tromøy vil markere seg i 2019 er det liten tvil om.

2019 står det i kalenderen. Det er i år 27 år siden Tromøy, sammen med Øyestad, Hisøy og Moland ble en del av Arendal kommune. Mange på Tromøy er nok godt fornøyd med å være del av noe større. Patriotismen står sterkt på øya, derfor er det ingen overhengende fare for at identiteten vår som tromøygeiter er truet med det første. Det er likevel grunn til å passe godt på denne identiteten.

I år er det valgår. I september skal vi igjen gå til valgurnene og stemme på partier og personer vi ønsker skal representere oss i bystyret for kommunen med ca. 45.000 innbyggere. Rundt 6.000 av arendalittene bor på Tromøy, og selv om mange av de politiske partiene sier at politikerne jobber for hele kommunen, er det ikke til å stikke under stol at ombudspersonene, som de også kalles, har et opphav. De har et sted de kommer fra. I mange tilfeller preger lokal tilhørighet dem også i sitt politiske virke.

Heldigvis er det mange av de lokale partiene i Arendal som er godt representert med tromøynavn på kandidatlistene. Disse menneskene som har valgt å stille sin tid tilgjengelig for utvikling av fellesskapet og forvaltning av våre verdier, lover Lokalavisen Geita leserne møter med i månedene frem mot valget. Jo flere tromøypolitikere som blir valgt inn i bystyret, dess mer innflytelse vil øyas innbyggere ha i Arendal kommune. I valgperioden som er inne i sitt fjerde og siste år har bystyret kun hatt tre personer valgt inn på fast plass i bystyret for å representere 6.000 mennesker fra Tromøy.

Det er ikke bare i valg at øya kan gjøre seg bemerket i 2019. Øya er i ferd med å gjenreise seg også på idrettsfronten og på kulturfronten. Tromøys største idrettsforening Trauma har supertalenter i jentehåndballen, og har nå et jentelag som nylig uoffisielt er nordens tredje beste håndballag. Jentene gjør det også så langt svært godt i den nasjonale Bring-serien. Ved siden av er fotballaget i femtedivisjon i ferd med å legge grunnlaget for en reise oppover i divisjonene, med gode støttespillere og en lagledelse med proff bakgrunn som vil satse. Det kan vi som ikke er gode med ball applaudere ved å stille opp og være tilstede som støttespillere.

I 2019 vil også et vanskelig tema for Tromøy melde seg for fullt. Utviklingsplanene for Hove Camping har skapt store interessemotsetninger, som strekker seg til langt over på fastlandet og berører mennesker langt utenfor kommunegrensene. Mange omfavner planene og ønsker dem velkommen. Mange har fått knust sine drømmer. Forventelig vil den videre prosessen foregå i fullt dagslys, med et våkent bystyre og øvrige myndigheter som sørger for at Hove, som i bunn og grunn er hovedstaden på Tromøy, blir utviklet med allmennheten i førersetet. Hvordan en reguleringsprosess for Hove Camping vil utvikle seg kan meget vel få direkte innvirkning på hvordan sammensetningen av bystyret i Arendal blir de fire neste årene.

På kulturfronten vil også 2019 være et Tromøy-år. En ny musikkfestival skal i gang. 28. og 29. juni er det klart for Hove Music Festival, en festival som tar mål av seg å bli en stor, internasjonal musikkfestival. Festivalarrangøren har mye å leve opp til. Mange av verdens store artister har tidligere spilt på en av scenene på Hove. Mange, mange tusen ungdommer og festivalgjengere fra hele landet, og utlandet, har gode minner fra teltlivet på Tromøy. Nå venter vi i spenning på hvilke artister den nye festivalen vil gi oss til sommeren. Ved siden av dette har vi den lille Spornesfestivalen, som også lover godt for juli og vi kan igjen glede oss til en konsertopplevelse på Merdø med Canal Street, som får besøk av rogalendingene i Vamp.

At Tromøy markerer seg i 2019 er det liten tvil om. Gratulerer med det, alle sammen.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 5 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.