LEDER: Arendal trenger ikke å hasteåpne

HOLDE IGJEN: Arendals kriseledelse bør holde igjen på åpningen lokalt. Lenge. ArkivfotoHOLDE IGJEN: Arendals kriseledelse bør holde igjen på åpningen lokalt. Lenge. Arkivfoto

Det er få gode grunner for å lette for mye på smitteverntiltakene allerede nå.

Arendal kommune har gjort en formidabel innsats i å brannslukke de lokale koronautbruddene, som traff oss med kraft i september. Når vi nå er i gang med oktober, ser det ut til at denne situasjonen begynner å kommer under kontroll. Det er bra.

Det er imidlertid ikke nødvendigvis bra at kriseledelsen allerede fra 12. oktober tenker at det da er på tide å slippe opp for å komme på linje med sentrale myndigheters linje. Da kan det fort gå tilbake til å måtte stenge ned igjen. Kanskje på en enda kraftigere måte, det vet vi jo ikke før vi står der.

Fra utlandet kan vi lese om land, regioner, byer og steder som har klart å få kontroll over smitteutbrudd, som åpner opp og deretter må lukke ned igjen for ikke å brenne seg. Det må være et salig kaos for folk å forholde seg til slike skiftende regimer. De fleste av oss lokalt må i alle fall prise oss lykkelige over at vi i det minste er bortskjemte med å ha god plass.

Allerede denne uka åpner Arendal igjen for å slippe inn besøk, dog kontrollert, på bo- og omsorgssentre og institusjoner. De stedene hvor mange av de aller mest sårbare for koronaviruset befinner seg. Det er bare å krysse fingrene for at korona ikke blir med på besøk. Da kan det bli stygt også her. I verste fall kan opptakten til julehøytiden bli en repetisjon av 1918.

Det er få gode grunner for å lette for mye på smitteverntiltakene allerede nå. De aller fleste har en tilpasningsdyktighet til forholdene vi alle lever under for tiden, så lenge også de økonomiske rammene ivaretas for de som rammes hardt av nedstenging, begrenset antall publikum og slike ting.

Ja, det er ufattelig kjipt å ikke kunne feste som før, gå på konserter, teater, utstillinger, foredrag og få sitte tett i tett. Billettprisen er en ting. Gebyret kan bli dødsfall. Om de lokale myndighetene velger å holde smittevernet høyt de neste månedene, kan vi kanskje raskere vende tilbake til en ny normal.

I mellomtiden må vi vaske hendene, ha spritflaska tilgjengelig i lomma, holde avstand, be folk utenfra om å unngå å komme på besøk i vårt område – og holde det ut.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 4 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.