LEDER: Det er nå det gjelder hos oss

KORONAUTBRUDD: Det er nå det gjelder å holde avstand, vaske hendene og hoste helsemessig korrekt. IllustrasjonsfotoKORONAUTBRUDD: Det er nå det gjelder å holde avstand, vaske hendene og hoste helsemessig korrekt. Illustrasjonsfoto

Det er nå vi må holde avstand, vaske hendene og hoste i albuekroken og holde oss hjemme om ikke formen er helt på topp.

Er du den som presser deg frem i køen på butikken for å få tak i den lille dingsen som skiller kundenes varer fra hverandre på båndet? Er du den som ikke har hånddesinfeksjonsmiddelet stående midt i synet på kundene som kommer til deg og aktivt oppfordrer til bruk? Er du den som til stadighet “glemmer” å hoste inn i albuekroken? Er du den som “jeg skal bare …”?

Slutt med det!

Sist uke kom koronapandemien for alvor til vårt område for andre gang. Det er et halvt år siden sist. Fem bekreftede smittetilfeller knyttet til et lite privat arrangement har sendt nær 70 personer så langt i karantene i ti dager. Det er høy sannsynlighet for at det vil bli langt flere om ikke alle nå tar ansvar for hverandres helse. Vi ferdes over hele kommunen, og krysningspunktene er mange.

Det har lenge virket som verdenssituasjonen ikke har vært en del av manges liv i vårt lokalsamfunn, i alle fall blant folk flest. Veldig mange har vært flinke over lang tid, korona er noe vi har hørt om på nyhetene, ser på plakater og på klistremerker der vi ferdes. Det er jo ikke bare til pynt, for pent er det jo alldeles ikke.

Det er synd at det virker som at man har gått lei av å holde avstand og å vaske hendene. I vårt område har vi gode muligheter for begge deler. Vi har i denne situasjonen verdensrekord i god plass, bare vi husker på det. Vi er ikke tvunget innendørs med portforbud. De fleste av oss har ikke bare en liten fransk balkong for å lufte oss på.

Men det er nå det gjelder hos oss. Det er nå vi må holde avstand, vaske hendene og hoste i albuekroken. Vi må holde oss hjemme om vi ikke er helt i slag. Vi må holde oss hjemme hvis vi er litt forkjøla. Da går vi verken på jobb, skole eller i barnehagen. Da går vi heller ikke på treninger og øvelser og utsetter andre for en potensiell smittefare.

I mange tilfeller gir koronaviruset ingen symptomer. Derfor er det ikke godt å vite om man faktisk er bærer av viruset. Det er langt fra farlig for alle, men for de som er disponert til faktisk å utvikle sykdom på grunn av viruset kan det være dødsdommen.

Og så følger vi ordførerens råd: slutt å klemme de du ikke bor sammen med. Så kjipt – og så enkelt.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 4 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.