LEDER: Fortsatt delt på nasjonaldagen

INGEN FELLLESFEIRING: 17. mai på Hove neste år får turgåerne hele leiren for seg selv. Arkivfoto

Ingen samling og felles feiring på Tromøy neste år heller.

Det blir ingen felles feiring av nasjonaldagen på Tromøy i 2020. Lokalavisen Geita har tidligere tatt til orde for en samling av de to 17.mai-arrangementene på Sandnes skole og på Roligheden skole til en feiring på Hove. Temaet har vært diskutert i foreldreutvalgene på skolene, som har landet på å ikke arrangere sammen. Det var slett ikke uventet, tatt i betraktning sterke krefter øst på Tromøy, som nekter å rokke ved tradisjoner.

På Roligheden rokker foreldreutvalget nettopp ved lange tradisjoner når nasjonaldagsarrangementet flyttes fra Hove, der det har vært arrangert i et utall år. Den avgjørelsen var heller ikke uventet, men den er historieløs. Hvilket sted på vår øy enn Hove er mer symbolsk med tanke på hva vi feirer; vår grunnlov og vår frihet. 9. april neste år er det 80 år siden fremmede soldater inntok landet. En fremmed makt okkuperte våre områder, Tromøy og Hove ble tatt med makt. I generasjoner har Hove vært vårt fremste symbol på krigens dager.

Det hviler tung symbolikk over at 17.mai-toget har kunnet marsjere i fredelig takt gjennom Hoveleiren og samle en stor del av øyas befolkning til feiring av nasjonaldagen. Det er leit at denne tradisjonen opphører. Når arrangementet flyttes til Roligheden er det en effektiv krok på døra også til en felles feiring av nasjonaldagen i fremtiden. Det kommer i alle fall ikke til å bli lett å få til.

Vi er en øy, er det mange som hevder. Ja, vi er fysisk på en øy, men det skulle man ikke tro. Det er ofte veldig langt mellom vest og øst.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 5 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.