LEDER: Her må alle få komme i land

STORE TORUNGEN FYR: Å komme seg i land på Store Torungen fyr er ikke for alle som kommer i privat båt. Foto: Esben Holm EskelundSTORE TORUNGEN FYR: Å komme seg i land på Store Torungen fyr er ikke for alle som kommer i privat båt. Foto: Esben Holm Eskelund

Store Torungen fyr trenger mer tilrettelagt adkomst.

En av sommerens store opplevelser var å få overnatte i fyrvokterboligen på Store Torungen. Det er en mulighet mange bør benytte seg av. Om ikke for å overnatte, så i alle fall for å besøke fyrstasjonen.

Adkomsten til fyropplevelsen i innseilingen til Arendal er imidlertid dessverre ikke godt tilrettelagt for alle som kommer på egen kjøl. Kanskje er det for mye for langt at husene på Torungen skal være universelt utformet, men en bedre tilrettelegging for å komme seg i land hadde vært fabelaktig flott.

Å komme seg i land fra en vanlig båt er en smal sak om man har førligheten i behold. Har man funksjonsnedsettelser blir det straks en mer krevende øvelse å entre øya. Det er i praksis umulig å ta seg opp på via brygga på moloen uten hjelp om man er avhengig av rullestol for å komme seg frem.

Det bør gjøres noe med og bør være en opplagt oppgave for Raet nasjonalpark, ettersom fyrstasjonen er omkranset av den marine nasjonalparken. Ikke bare er det verneverdier i sjøen og naturen som er viktig å gjøre tilgjengelig for flere. Torungen er også et solid stykke norsk, maritim historie, som mange flere bør ha muligheten til fysisk å kunne besøke.

Det pågår for tiden et arbeid for å gjøre områder i Raet nasjonalpark mer tilgjengelig med henblikk på universell utforming.

En type ankomstrampe i havna på Store Torungen, tilrettelagt for rullestoler, gåstoler, krykker og hva som kan være til hjelp for mennesker med funksjonsnedsettelser bør absolutt komme på plass.

Da vil fyrstasjonen i havgapet bli tilgjengelig for langt flere.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 4 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.