LEDER: Hipp hurra for litteraturøya

Lokalavisen GeitaLokalavisen Geita

Ikke mindre enn to forfattere fra Tromøy lanserer bøker denne uken.

Den ene av de to omtaler seg nok selv mer som kokk enn forfatter, men Jan Tore Knudsen fra Kongshavn har nettopp gjort ferdig et omfattende leksikalsk bokverk om motorskipene fra Arendal. 416 sider med fotografier, bilder og tekster er resultatet etter ca. ti års arbeid. Mandag kveld kan han stolt lansere den for publikum på et arrangement i Arendal bibliotek.

Lørdag er det forfatter Margareth Anker fra Tybakken sin tur til å lansere. Det er en lansering av et helt annet kaliber. To familieforestillinger i Arendal kulturhus, rød løper, popstjerner på scenen og en avsluttende premierefest på kveldstid for inviterte gjester på et av byens hoteller. Hun sparer ikke på noe for å glede sitt publikum når barneboken «Alvina – det venneløse trollet» skal frem i lyset på skikkelig vis for første gang.

Lokalavisen Geita mener begge måter å gi ut på er fine på hver sin måte. Mens Knudsens lesere sannsynligvis har beina plantet godt på jorda, er det lett å forstå at Anker ønsker å lage mest mulig «fuzz» rundt lanseringen. Det er ikke bare enkelt å nå frem med bøker i våre dager. Det er supert at hun kaster janteloven over bord og gjør som hun vil.

Litteraturhistorien er stolt for Tromøy. Vi kan slå oss på brystet med at den klassiske Gabriel Scott bodde på øya. Karl Ove Knausgårds tilhørighet lar vel heller ingen på øya være å nevne om muligheten byr seg. Forfattere som Kari Bøge og Arild Stubhaug har i en periode av livet vært tromøygeiter. Det å ha en tilknytning til Tromøy har inspirert en lang rekke mennesker til å skrive viktige fortellinger om tiden de lever i.

Noe nyere navn er MiRee Abrahamsen og Birger Emanuelsen, som begge er yngre forfattere med flere utgivelser bak seg. Emanuelsen vant Sørlandets litteraturpris for sin roman «Fra jorden roper blodet» i 2014. Abrahamsen har vært nominert til prisen, men aldri fått den. Hennes roman «Det ville østen» fikk terningkast seks i VG da den kom i 2012.

Det er grunn til å rope hipp hurra for litteraturøya og bare glede oss til at både nye utgivelser og fohåpentligvis nye forfattere springer frem.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 6 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.