LEDER: I 2020 bør du dra på søppeltur

SØPPELTUR: Slik ser du ut i kjerr og kratt helt ut i strandsonen mange steder på Tromøy. Dette bildet er fra Vragbukta ved Kjørviga like før nyttår. Foto: Esben Holm EskelundSØPPELTUR: Slik ser du ut i kjerr og kratt helt ut i strandsonen mange steder på Tromøy. Dette bildet er fra Vragbukta ved Kjørviga like før nyttår. Foto: Esben Holm Eskelund

Hvem liker å gå på tur på en søppelplass? Kanskje noen, men trolig de færreste av oss.

Gjennom 2019 har det vært sterkt fokus på marin forsøpling og opprydding i strandsonen. Tromøy ligger med strandsone rundt hele. Det betyr at vi som bor her bør ha et iboende ryddeinstinkt i oss. Det er supert å organisere det hele gjennom tiltak som Hold Norge Rent og Våre Strender, men det er også effektivt å plukke åpenbar søppel med seg til sin egen avfallsdunk. Det kan vi da alle klare!

Ryddeåret 2019 ble et godt år mot søppel langs kysten vår. Det er bare å håpe at 2020 blir et enda bedre ryddeår. Det bør nesten være en forskrift som sier at når du legger ut på tur til strandsonen har du med noe å plukke søppel i. For at du vil finne mer enn plastikken på din egen pølsepakke er nærmest garantert. Særdeles om du drar på tur i områder, som ikke er store utfartssteder. På eksempelvis Hove er det sjeldent store mengder marint avfall. Situasjonen er en ganske annen jo lenger øst på Tromøy du kommer.

Et eksempel er Vragbukta, som ligger sør for Kjørviga. Tilsynelatende urørt og rent. En nærmere kikk i fjellsprekker og skrenter avslører noe helt annet. Det holder ikke med én pose å samle i.

Marint avfall ligger i store mengder godt plassert i kjerr og kratt om du tar søppelbrillene på. Plastikk, plastikk og plastikk i mange varianter og tilstand. Tastumper som slett ikke egner seg til fuglenes reir. De ikke-nedbrytbare delene av ørepinner i plast. Plastbrikker fra utslippet fra renseanlegget i Saulekilen på Hisøy for noen år siden. Det er eksempler på marint avfall, som du finner i Vragbukta. Det blir ikke borte av seg selv. Og det er nok av bukter å dra på søppeltur til. Gjerne før 15. april og hekkesesongen starter.

I fjor høst ble skoleelever sendt ut for å rydde i Vragbukta. De fant så mye at det ble kunstverk i TedX Arendal. Vi skulle alle vært ute hver eneste dag. Alle på Tromøy, som bor her, eller er her og bruker strandsonen – og landsonen, må i 2020 rette blikket ned i busk og kratt og ta med seg søppelet som ligger der. Tar vi alle en søppeltur hver i år, er det ufattelig mye som blir ryddet. Det skylder vi Tromøy.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 4 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.