LEDER: I år bør Tromøy ha to valglokaler

VALGLOKALER: Valgstyret ledes av ordfører Robert C. Nordli (Ap). Her fotografert på Roligheden-elevenes eget valg på skolen før lokalvalget i 2019. Foto: Esben Holm EskelundVALGLOKALER: Valgstyret ledes av ordfører Robert C. Nordli (Ap). Her fotografert på Roligheden-elevenes eget valg på skolen før lokalvalget i 2019. Foto: Esben Holm Eskelund

Midt i pandemien må tromøyfolk flokkes på Roligheden skole, mens to andre stemmekretser får mer plass av smittevernhensyn.

Før forrige valg forsvant stemmekretsen Sandnes på Tromøy, og hele øya er blitt til en stemmekrets. Det er først og fremst et tap for lokaldemokratiet. Det er også et tap av muligheten til å følge med på lokalt politiske forskjeller på en øy med over 6.000 innbyggere. Den delen av kommunen hvor det ved forrige valg også var flest stemmeberettigede innbyggere.

Nå er det slik at alle stemmeberettigede på valgdagen må dra til Roligheden skole for å kunne hevde sin rett.

Da valgstyret møttes til møte i Arendal tidligere denne måneden hadde styret en sak på agendaen om endring av stemmesteder, etter krav fra Valgdirektoratet om egnede valglokaler. Både Nedenes krets og Saltrød krets fikk endret sine stemmelokaler fra å være Nedenes ungdomsskole og Eydehavn Kulturhus, til å bli Nedeneshallen og Stueneshallen. Hensynet er smittevern i den pågående koronapandemien, som ingen kan si når sin slutt.

Det er uvisst om situasjonen er lik som nå 13. september i år, men valgstyret har valgt å være føre var og gi god plass til demokratiet i kommunen, som gjennom Arendalsuka smykker seg med å være demokratiets dansegulv. Det er et klokt valg, og det burde vært mer offensivt enn å endre to lokaliteter.

På Roligheden skole foregår stemmegivning på valgdagen i storsalen Gabriel Scott. Her er det romslig og godt om plassen inne i lokalet. Samtidig kan det blir trangt om plassen om alle som skal stemme kommer på en og samme tid. Derfor bør valgstyret også se på muligheten for å dele øya i to igjen og tilby stemmelokale i eksempelvis gymsalen på Sandnes skole for velgere som bor i tidligere Sandnes valgkrets. Det trenger ikke å innebære at man er nødt til å la valgkretsen vekkes til live igjen, selv om det er ønskelig for statistikkens skyld.

Alternativt bør valgstyret vurdere å endre stemmelokalet på Roligheden skole til Tromøyhallen. I hallen vil det være tilstrekkelig mulighet til å skape betryggende store avstander mellom stemmeavlukkene. Her er det også mulig å komme inn i lokalet gjennom store dører og forlate det på andre siden gjennom store dører. Det samme vil være tilfelle i gymsalen på Sandnes skole, hvor man kan gå inn den ene veien gjennom skolens inngang og ut igjen den andre veien. Passasjen inn og ut av Gabriel Scott-salen på Roligheden skole vil måtte skje gjennom mindre brede dører og via korridorer.

Det er viktig å gi demokratiet den plassen det fortjener.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

Lokalavisen Geita

Annonse: