LEDER: Kultur-Arendal glimret med sitt fravær

REGIONMESTERSKAP: Daglig leder Finn Arne Dahl Hanssen i Norges Musikkorpsforbund Sør gjorde en god figur da han sammen med Per Quarnstrøm delte ut premier i regionmesterskapet i Arendal. Men det offisielle kultur-Arendal glimret med sitt fravær. Foto: Esben Holm EskelundREGIONMESTERSKAP: Daglig leder Finn Arne Dahl Hanssen i Norges Musikkorpsforbund Sør gjorde en god figur da han sammen med Per Quarnstrøm delte ut premier i regionmesterskapet i Arendal. Men det offisielle kultur-Arendal glimret med sitt fravær. Foto: Esben Holm Eskelund

Blåste det offisielle kultur-Arendal en lang marsj i høstens regionmesterskap for korps?

Midt i Arendal sentrum skjedde det søndag. Nærmere bestemt i Arendal kulturhus. Norges Musikkforbund Sør samlet korps fra Telemark i øst til Vest-Agder i vest til regionkonkurranse, for å legge til rette for at musikantene fra aspirant- til ungdomsnivå har noe å bryne seg på. Det er nemlig slik at filosofien bak disse konkurransene ikke er å skulle være best der og da, men over tid utvikle musikalske ferdigheter. Da er det flott å ha noen mål å jobbe for. Offisielt er det ikke prestisje man er ute etter, selv om korpsene seg imellom kniver hardt om å kunne flotte seg med den gjeveste pokalen. Det er uansett leit at korpsmusikantene på en måte må ta til takke med å feire seg selv.

Under festkonserten med et sprudlende Agder Brass på scenen på ettermiddagen var Store Torungen i Arendal nær fylt helt opp av publikum. Det er nesten 700 seter i kulturhuset, og til og med på balkongene var det folk. Det sier litt at det faktisk er stor interesse for korps i befolkningen. Det var riktignok mange i «korpsfamilien» som var publikummet, men de er jo i høyeste grad en del av befolkningen.

Med fare for å ta helt feil mener Lokalavisen Geita det er leit at offisielle representanter for Arendal kommunes kulturenhet ikke var tilstede for å kaste glans over prisdrysset. Det kan jo også ha vært et bevisst valg fra forbundet. Kultursjefen burde uansett ha vært der og kulturskolen burde vært der. I Arendal er korps i høyeste grad avhengig av kulturskolen, som sørger for å gi korpsene mulighet til å bruke profesjonelle instruktører. Det fremstår som om korps ikke er kulturelt nok. I kommunens offisielle sosiale mediekanaler på Facebook har det vært fint få henvisninger til regionmesterskapet for korps i Arendal. Ingen nylig, faktisk.

Gjennom den siste uka og uka før der har derimot barnekunstfestivalen, som ble arrangert i forrige uke, fått massiv markedsføring av Arendal kulturskole på Facebook. Også litt via kulturenhetens Facebook-side. Det er en privat initiert festival med en av kulturskolens lærere som arrangør. Det er bra at man støtter opp om sine egne, men det må ikke gå på bekostning av oppmerksomhet også for andre. Utover det er det høyt fokus på kulturskolekoret og den klassiske delen av musikklivet fra det holdet. Det er et faktum at korpsinteressen har vært på nedadgående gjennom mange år. Denne delen av musikklivet har i høyeste grad behov for støtte, oppbakking, drahjelp og framsnakking – det kan skape et rikere musikkliv.

Det var en flott premieutdeling i Arendal kulturhus søndag, med stolte representanter for Norges Musikkforbund Sør i rollene. Prismottakerne uttrykte glede, stolthet, overraskelse og lykke. Salen responderte med stor jubel og ivrige tilrop. For oppfattelsen av korpsmusikk som musikkultur kunne med fordel kultursjefen i Arendal ha meldt seg på for å underbygge det faktum at Arendal kommune ble kåret til landets beste musikkommune tilbake i 2015.

Mye av grunnlaget for at kommunen er en musikk-kommune starter nemlig ofte i musikkorpsene. Det kan man ikke blåse en lang marsj i.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 5 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.