LEDER: Mer villcamping i vente

VILLCAMPING: Med en campingplass mindre og ingen penger til bobilparkering på budsjett er det bare å se frem til mer av utenlandske turister som parkerer bobilene sine helt ut i nasjonalparken, som her på Bottstangen i sommer. ArkivfotoVILLCAMPING: Med en campingplass mindre og ingen penger til bobilparkering på budsjett er det bare å se frem til mer av utenlandske turister som parkerer bobilene sine helt ut i nasjonalparken, som her på Bottstangen i sommer. Arkivfoto

Med en campingplass som ikke lenger tar imot bobiler og campingvogner og et budsjett der bobilsatsing tas vekk er det bare å se frem til økt villcamping.

Allerede i sommer ble det svært tydelig da campingen på Hove ikke lenger tok imot campinggjester med vogner eller bobil. I ukesvis ble parkeringsplassen på Spornes et yndet feriested for både norske og utenlandske bobilturister. De sto tett i tett og blokkerte den majestetiske utsikten i innfallsporten til Raet nasjonalpark. En innfallsport vi er heldige å ha fått på Tromøy. Den må ikke ødelegges ved at området som er registrert i eiendomsregisteret som Spornes friareal bli en uregulert campingplass.

Mindre heldig er det at den eneste campingplassen på Tromøy ikke har rom for de tradisjonelle campingturistene. Det fører til stor grad av villcamping, der bobiler og vogner plasseres der det går og hvor det ikke er noen regler som gjelder. Spornes er ikke det eneste stedet bobilturistene fra utlandet slår seg ned. På Bottstangen var det i sommer flere biler som regelrett hadde kjørt inn i nasjonalparken og slått leir.

Det er ikke spesielt vakkert at det i nasjonalparken henger klesvask til tørk mellom krokfuruene.

Raet nasjonalparkstyre har nå planer om å ruste opp toalettet på Spornes og å få på plass en bedre renovasjonsløsning. Det siste er bra bare i kraft av seg selv. Men et toalett som bygges uten at det kommer på plass en regulering av parkeringsplassen på Spornes – det er ikke heldig. Slike fasiliteter vil gjøre denne viktige delen av nasjonalparken til et yndet feriested for ferierende i bobil og vogn.

I budsjettforslaget og handlingsprogrammet for Arendal som skal vedtas 19. desember er det kun Arendal Frp som foreslår å bruke penger på bobilparkering. De andre partiene som har lagt frem tilleggsforslag til rådmannens budsjett har enten fjernet eller forskjøvet prosjektet. Det er særdeles lite lurt å ikke kunne tilby fasiliteter tett på nasjonalparken til denne typen turister.

Det er verken nasjonalparken eller Arendal kommune som rår over parkeringsplassen på Spornes. Det er staten ved Miljødirektoratet. Snarest bør nasjonalparkstyret og Arendal kommune jobbe sammen for å få staten til å forhindre at man legger til rette for enda mer villcamping tett på nasjonalparken. Da må parkeringsplassen reguleres. Skilting med campingforbud vil kunne være avskrekkende nok.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 5 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.