LEDER: Når barna slenger med leppa digitalt

MOBBING: Mye mobbing foregår i digitale kanaler der anonymitet er sentralt. Enkelte tjenester lover ærlige tilbakemeldinger, det kan svært fort åpne for mobbing. IllustrasjonsfotoMOBBING: Mye mobbing foregår i digitale kanaler der anonymitet er sentralt. Enkelte tjenester lover ærlige tilbakemeldinger, det kan svært fort åpne for mobbing. Illustrasjonsfoto

Mens barna burde ha sovet, lader de opp til konflikter, misforståelser, kriser og krangler, med påfølgende oppvaskmøter.

Mobbing. Det er et av samfunnets problemer, som vi kanskje aldri blir kvitt. Igjen skriver Lokalavisen Geita om problematikken, etter at en av øyas skoler nylig ble gjort oppmerksom på digital mobbing. Minst et barn har fått meldinger via en app på mobilen, som er blitt sendt anonymt. Barnet har fått meldinger med svært lite hyggelig budskap. Til tross for at samtlige foreldre på Tromøy de siste året har vært kalt inn til foreldremøter der nettvett har vært tema, skjer mobbing fortsatt.

Sannsynligvis kommer ikke det til å gå over med det første, og derfor er det viktig å snakke om det igjen og igjen. Mobbing er ikke greit, verken via tastaturet eller i den fysiske verden. Mange av dagens foreldregenerasjon tenker kanskje at nettet ikke er en del av virkeligheten. Det er det i aller høyeste grad. Selv panelovner kommer nå med innebygd trådløst nettverk. Det digitale styrer store deler av livene våre.

Vi kan ikke la være å sjekke hva barna våre holder på med gjennom sine digitale verktøy. Vi må ikke tro at fordi både voksne og barn har vært på møter og kurs om nettvett, så er det slutt på mobbing. Ifølge politiet er det slett ikke uvanlig at barn ligger i senga og mobber hverandre digitalt til langt på natt, mens foreldrene tror sine små engler ligger godt nedi dyna,  sover skjønnhetssøvnen og lader opp til en ny skoledag.

Mens barna burde ha sovet, lader de opp til konflikter, misforståelser, kriser og krangler, med påfølgende oppvaskmøter. Alt dette får lærere på skolene rett i fanget, og må ordne opp i. Det går utover undervisningen, og det går utover de andre elevene. Utenom skoletid gjelder ikke opplæringslovens paragraf 9A, som handler om elevens skolemiljø. Derfor skal det svært mye til før politiet kobles inn i mobbesaker. I skoletiden er ikke digital mobbing et utbredt problem, siden skolene er restriktive med mobilbruk. Problemet med digital mobbing skjer oftest utenfor skolen, men elevene tar med seg erfaringene inn i skolegården. Der fortsetter kanskje mobbingen i både psykisk og fysisk utgave.

I 2019 får Arendal kommune på plass et mobbeombud. Det er å håpe at dette ombudet får en helt annen tilnærming til problematikken enn det våre opplæringsinstitusjoner har. Terskelen for å melde mobbing må være lav. Ombudet må være tilgjengelig for kontakt også utenom skoletid. Da får kanskje lærere og skoleledelse igjen tid til å gjøre det de kan best – lære barna våre faglig kunnskap de trenger for å mestre livet.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 5 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.