LEDER: Respektløs MGP-løsning av NRK

MGP-SKANDALEN: Måten ti finalister ble til fire på i MGP 2020 er en komplett skandale. Foto: Esben Holm EskelundMGP-SKANDALEN: Måten ti finalister ble til fire på i MGP 2020 er en komplett skandale. Foto: Esben Holm Eskelund

Kringkastingsrådet bør kobles på den skandaløse MGP-avstemmingen.

Ikke fordi Tromøys store MGP-håp Raylee ikke kom til gullfinalen, men av respekt for alle artistene og alt arbeidet de har lagt ned i å levere et best mulig bidrag til Melodi Grand Prix.

Lørdag kveld traff både karma og Murphys lov samtidig for NRKs store 60-årsfeiring av musikkonkurransen. Gjennom delfinalene over fem uker har kanalen fortalt seerne om alt som kan gå galt, har gått galt og om den ene skandalen etter den andre. Så gikk det selvfølgelig skikkelig på trynet.

Lørdag slo karma hardt tilbake. Loven om at alt som kan gå galt går galt når det først går galt, traff samtidig. Da NRK skjønte at avstemmingssystemet ikke klarte trykket av engasjerte TV-seere som ville stemme, burde de holdt tilbake og ikke lagt avgjørelsen i hendene på et utvalg av 30 personer. Denne ansiktsløse «folkejuryen» hadde attpåtil bare hørt bidragene uten å se og høre de på direkten. Prosjektleder Stig Karlsen i NRK kan si at det er en konkurranse der melodien er viktigst så mye han bare vil, men i MGP er det øyeblikkene som teller. Det vet vi alle sammen.

I ytterste konsekvens kunne utvalget på 30 personer ha valgt en låt som høres pent ut i opptak, men surt, falskt og fælt på direkten. Det var heldigvis ikke slik på lørdag, men det kunne ha blitt slik.

Før finalen i Trondheim Spektrum har alle artistene jobbet hardt med å perfeksjonere bidragene sine. De har stått på pinne for statskanalen dag etter dag, i time etter time for å være med å lage en best mulig sending, program og få sine egne prestasjoner til å skinne. Det koster enorme krefter å være en smilende lykkelig artist og fremtidig mulig ambassadør for Norge i Eurovision oppi et slikt prosjekt. Hele veien har artistene blitt fortalt at det er det norske folket som skal avgjøre. Det var jo slett ikke det som skjedde. Det er fullt forståelig at Tone Damli er «steike forbanna», Rein Alexander er skuffet og vår egen Raylee mener at hennes bidrag ble direkte rammet av problemene.

NRK burde ha avventet at stemmesystemet kom opp igjen og heller hatt enda mer backup i form av innslag som kunne vært sendt i mellomtiden. I stedet for å vente på en restart av serverne på fem minutter, ba statskanalen om trøbbel og kjeft i ukesvis fremover ved å velge løsningen som ble valgt. Backupen burde ha vært SMS-avstemming, men det er kanskje budsjettmessige årsaker til at hele landets kringkasting valgte dette bort? En løsning kan være at den europeiske kringkastingsunionen (EBU) lager et felles regelverk for hvordan avstemminger også i nasjonene som sender bidrag skal foregå.

Det er underlig at NRK ikke har stresstestet avstemmingssystemet bedre. En telefon til Skatteetatens IT-avdeling kunne ha gitt en pekepinn på hva som skjer når flere hundre tusen nordmenn engasjert skal sjekke skattelistene samtidig – da kræsjer det, som regel.

Kringkastingsrådet er det norske folks stemme inn i NRK-systemet. Å legge på Ulrikke Brandstorps skuldre å trekke seg som det norske bidraget til Eurovision i mai, er ikke veien å gå. Det er absolutt et verdig bidrag fra Norge, men måten det kom til på er faktisk skandaløs.

Rådet bør komme på banen og mene noe om prosjektgjennomføringen og eventuelt komme med en anbefaling om å kjøre en ny finaleavstemming basert på fremføringene som allerede er gjort. Finalen i Rotterdam finner ikke sted for 16. mai, så det er nok av tid.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

 

 

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 4 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.