LEDER: Si ifra neste gang da, Trine!

KULTURMINISTER: Trine Skei Grande (V) etter partilederdebatten under Arendalsuka 2018. Foto: Esben Holm EskelundKULTURMINISTER: Trine Skei Grande (V) etter partilederdebatten under Arendalsuka 2018. Foto: Esben Holm Eskelund

Sist oppdatert kl. 08:06 21. august 2018

Kultur- og medieminister Trine Skei Grande (V) advarte mot «hvite flekker». Så dro hun på besøk til en av Tromøys mest innflytelsesrike kvinner. Uten pressen.

Under Arendalsuka besøkte kulturministeren 94 år gamle Signe Marie Stray Ryssdal på Sofienlund. Møtet skal ha blitt avtalt etter ministerens initiativ sent på onsdagskvelden. Torsdag morgen kjørte regjeringsbilen inn på tunet hos kvinnen som i yrkesaktiv alder var landets tredje kvinnelige høyesterettsadvokat, fylkesmann gjennom ti år i Aust-Agder, sjef for Rikstrygdeverket, Oslo kommunes første kvinnelige rådmann og Venstre-politiker. Hun har en imponerende CV, for å si det mildt. Møtet kom i stand så sent og så ad hoc at det ikke ble ført inn i ministerens offentlige kalender for 16. august.

Så imponerende er Ryssdals bakgrunn at det er i offentlighetens interesse, i alle fall lokalt, at mediene bør få anledning til å være med når slike personligheter møter kulturministeren til samtale. Hun har mye viktig å formidle, og beskrives som klar og oppegående trass sin høye alder. Både kulturministeren og hennes statssekretær trekker, for Lokalavisen Geita, frem møtet på Sofienlund som ett av høydepunktene deres under Arendalsuka i år. Et høydepunkt et fåtall har fått tatt del i på demokratiets dansegulv, som Arendalsuka kalles. Ingen medier var tilstede og kunne referere fra møtet.

Les også: Kulturministeren besøkte Sofienlund

Bystyrepolitiker Cathrine Høyesen Hall i Arendal, også Venstre-kvinne, fikk kjøre regjeringsbil for første gang i sitt liv. Hun fikk sitte på med Trine & co til Nordheim og Sofienlund. Hadde det ikke vært for henne, hadde ikke denne lederen blitt skrevet. Da hadde enda færre visst om besøket på møtet. Et bilde og en entusiastisk oppdatering på politikerens Facebook-profil vekket interesse, på flere plan.

Under mediedebatten dagen før møtet snakket kulturministeren om frykten for «hvite flekker» i medielandskapet. Hun snakket om mediene som ikke lenger er tilstede der folk bor. Til og med i Oslo, der kommunepolitikken blir stemoderlig behandlet. Mange steder står der verre til, også med dagliglivsjournalistikken. Den som er tett på, den som gir folk informasjon om hva som rører seg i nærmiljøene deres. Slik journalistikk som utøves av Lokalavisen Geita, en 2018-versjon av media – en superlokal digital avis med ukentlig utgivelse og løpende oppdatering når det skjer hendelser. Måtte det bare komme støtteordninger til de aller minste også, som verken får tid til innovasjon om det skulle komme penger fra den nye puslete innovasjonsstøtteordningen eller vil nyte godt av et eventuelt fritak for arbeidsgiveravgift.

Når mediene ikke lenger er tilstede får vi et demokratisk problem. Medias samfunnsoppdrag er en bærebjelke i vår statsordning. Paradoksalt drar kultur- og medieministeren vår altså på besøk til en lokal storhet, uten å invitere med seg media.

Det er akseptabelt og forståelig at det ikke alltid er passende å komme rennende på døra til folk med et kobbel journalister etter seg. De færreste synes det er helt greit å få hjemmet invadert av spørrende og fotograferende. At møtet fant sted i Ryssdals private sfære ble brukt som begrunnelse overfor Lokalavisen Geita, for hvorfor pressen ikke var invitert og informert. Et møte av dette kaliberet burde vært langt bedre planlagt og lagt til et annet sted. De to kvinnene burde, etter Lokalavisen Geitas mening, hatt samtalen sin i full offentlighet i et arrangement på Arendalsuka.

Å svartmale gjennomføringen av dette såkalt privat møtet, selv om bystyrepolitikeren skriver at hun var der som folkevalgt og folket nesten ikke fikk vite noe om det, er ikke nødvendig. Det klarte kulturministeren ganske greit på egenhånd, bortsett fra at det var hennes fryktede «hvite flekker» som rant ut av malingsspannet hennes på veien.

Si ifra neste gang da, Trine!

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

 

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 6 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.