LEDER: Velgere flest bor på Tromøy

VALGDAG: Ved forrige lokalvalg valgte over halvparten av velgerne på Tromøy å ikke stemme. Ved dette valget er Tromøy stemmekrets den største i Arendal. Grip muligheten til å påvirke hvordan bystyret blir seende ut de fire neste årene. Valglokalet finner du på nye Roligheden skole. Foto: Esben Holm EskelundVALGDAG: Ved forrige lokalvalg valgte over halvparten av velgerne på Tromøy å ikke stemme. Ved dette valget er Tromøy stemmekrets den største i Arendal. Grip muligheten til å påvirke hvordan bystyret blir seende ut de fire neste årene. Valglokalet finner du på nye Roligheden skole. Foto: Esben Holm Eskelund

Sist oppdatert kl. 07:27 9. september 2019

Valgkretsen Tromøy er den største i Arendal kommune. Det bør synes i lokalvalget.

Lokalavisen Geita kan mandag fortelle at velgere flest bor på Tromøy. Etter at Sandnes krets og Færvik krets er slått sammen til en krets fra i år, er det blitt veldig synlig; velgere flest bor på Tromøy. Det har seg nemlig slik at den nye valgkretsen er den største i Arendal kommune, like foran sentrum krets. Så det er i alle fall slik at den største andelen velgere er manntallsført på Tromøy. Ved høyere valgdeltakelse på Tromøy enn i andre valgkretser kan valget til tromøyvelgere få betydning for det endelige resultatet.

Ved forrige valg fikk Tromøy, som har ca. 6.000 innbyggere, inn tre faste bystyrerepresentanter i bystyret. Arbeiderpartiet, som ofte har høy oppslutning blant velgerne på øya, har ikke vært representert fra øya på fast plass de fire siste årene. Det kan man mene er både bra og dårlig, men at det er en fordel å være representert i kommunens øverste folkevalgte organ i det som tradisjonelt er det største partiet, er ikke til å stikke under stol.

Uansett hvem som kommer inn i bystyret etter valget denne gangen er det å håpe at øya er representert med flere faste bystyrerepresentanter. På lokalvalgets lister står det ca. 50 navn på personer som er bosatt på Tromøy. De kan gis både ekstra kryss og slengere. Det er måten å omrokkere på valglistene slik at kandidater fra der du bor kommer høyere opp på listene. Internt i partiene betyr nemlig velgernes navnesortering på disse listene mye. Det handler om makt. Det handler om posisjoner. Det handler om innflytelse. Jo høyere folk fra Tromøy klarer å komme på listene, jo mer selvsikkert trykk kan de legge i sin rolle som folkevalgt.

Partiene snakker gjerne om at de folkevalgte er folkevalgte for hele kommunen. Spør du en politiker om hvor vedkommende kommer fra får du tydelig svar om hvor hjerterota stikker dypest. Vi hører alle til et sted.

Ved forrige lokalvalg var valgoppslutningen på 55,3 prosent i snitt i hele kommunen. En utregning Lokalavisen Geita har gjort basert på tallene på valgresultat.no forteller at det var knappe 43 prosents fremmøte. Det betyr altså at 57 prosent av de som hadde stemmerett den gang på Tromøy valgte å la være å stemme. Vi må ikke ta demokratiet for gitt.

I dag er det valgdag. Lokalavisen Geita oppfordrer deg til å hevde din rett og gjøre din borgerplikt – kom deg til valglokalet. Stem blankt om du så velger det. Da har du sagt ditt. Det er viktigste du kan gjøre i dag.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 5 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.