LEDER: Neste mandag kan «revolusjonen» hete Hovelista

NYTT BYSTYRE: 9. september er det lokalvalg i Arendal, og bystyresalen i Arendal kultur- og rådhus skal fylles på nytt. Foto: Esben Holm EskelundNYTT BYSTYRE: 9. september er det lokalvalg i Arendal, og bystyresalen i Arendal kultur- og rådhus skal fylles på nytt. Foto: Esben Holm Eskelund

Hovelista er et resultat av elendig politisk håndtering i Hove-saken.

De etablerte partiene i Arendal kan ventelig få følge av representanter for protestpartiet Hovelista i bystyresalen etter valget. En nylig meningsmåling utført for Agderposten viser en oppslutning på 7,1 prosent. Det er ikke det minste rart om vi ser tilbake.

Om halvannen måned har det gått ett år siden pressekonferansen der Lowcamp AS 16. oktober presenterte sine visjoner for en fremtidig resort og reiselivsdestinasjon i et av de mest besøke friluftsområdene på Sørlandet. Da har det også gått ett år siden faste campinggjester på tradisjonsrike Hove Camping fikk informasjon på e-post om at deres leiekontrakter ikke ville bli fornyet, og de første planene om Canvas Hove ble lagt frem. Det er sjelden man får servert reiselivsrevolusjoner til morgenkaffen.

At ingen i styret i Hove drifts- og utviklingsselskap (HDU), ingen politikere og ingen i kommunal administrasjon tilsynelatende forsto at de frivillig stakk hendene rett inn i et vepsebol ved å lansere utviklingen av noe nytt på Hove camping på en slik måte, er komplett uforståelig. Brukerne av Hove-området er ingen ensartet gruppe. Det er oss alle.

Hadde de involverte i startgropa virkelig forstått effekten av de lukkede prosessene som var satt i gang hadde det mest sannsynlig gått langt bedre. HDU burde helt i starten ha kalt inn generalforsamlingen (bystyret) for å få godkjenning til å sette i gang en offentlig anbudskonkurranse for campingområdet. Deretter kunne eventuelt en komité nedsatt av generalforsamlingen ha vurdert de innkomne tilbudene. Og hvis campingvogner og plattinger da viste seg å måtte bort, kunne campinggjestene fått ett års varsel på å rydde sammen sine campingliv – om det var det generalforsamlingen ville vedta.

Arendal kommune betaler nå 27.000 kroner i kontigent for medlemskapet i organisasjonen Transparency International Norge, som jobber mot korrupsjon. Kommunen har vært medlem siden 2015. Nå er det ikke påvist korrupsjon i den såkalte Hove-saken, men det er verdt å minne om at en klage med påstand om ulovlig statsstøtte og brudd på regelverket for offentlige anskaffelser er under behandling av EFTAs overvåkningsorgan ESA og den norske klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

Den politiske virkeligheten i Arendal er ganske annerledes sammenlignet med hvordan den var ved forrige lokalvalg. Da var det mest revolusjonerende at Miljøpartiet de grønne for første gang var representert i bystyret. Ved valget neste mandag kan «revolusjonen» hete Hovelista, som ligger an til å få flere representanter inn enn det KrF, som har varaordførervervet i dag, har. Det er kort og godt et svar på elendig politisk håndtering i Hove-saken.

Det vi som bor i kommunen trenger er politikere som tør å stille spørsmål, tør å si ifra, tør å ta beslutninger, tør å handle og skjønner når de skal gjøre det. Hovelista har en fargerik sammensetning av både røde, blå og de litt midt på. Her finnes det personligheter som er som seilbåter i driv i flau vind til slagskip med løse kanoner på dekk. Det er til forveksling ikke ulikt landskapet i de fleste etablerte partier. Det er neppe grunn til panikk.

I snart tolv måneder har etterpåklokskapen rundt prosessen på Hove trådt tydeligere og tydeligere frem. Neste mandag er det valgdag.

Esben Holm Eskelund

Esben Holm Eskelund

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 5 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.