Synspunkt: Bevar Hoveodden!

Sist oppdatert kl. 15:58 23. november 2018

Motstanderne av de nye planene for Hove Camping valgte «Bevar Hoveodden» som slagord. Det slagordet vurderte vi i Canvas Hove også.

Motstanderne og vi er faktisk enige i mange ting. Vi syns begge at Hoveodden er noe av det fineste som fins på Sørlandet og at området må være åpent og tilrettelagt for alle. Vi deler også innstillingen at Hoveodden må bevares for våre etterkommere.

Men, det gjelder det å ha to tanker i hodet samtidig. Fordi Hoveodden er delt i to. Alt som ligger utenfor og rundt gressletta som utgjør dagens campingplass er heldigvis blitt nasjonalpark og har noe av det beste vernet som finnes i verden. I nasjonalparken blir alt som det er i dag. Det betyr at samtlige stier, strender, trær, turveier osv. blir stående urørt, støttet av nasjonalparkstyrets verneregler.

Tomta til campingplassen, altså selve gressletta som har vært i drift i mange tiår, er ikke vernet på samme måte. Campingtomta er satt av til turismeformål av kommunen og har en historie tilbake til 20-tallet. Denne historien må videreføres og videreutvikles, også for våre barn og barnebarn. Ja, vi har tenkt å bygge noen hytter, men de skal bygges på en måte som lager minimalt med avtrykk i naturen. Alt vi gjør på området skal kunne fjernes igjen uten for mye arbeid. Alt blir reversible inngrep. Vi har også registrert at noen tror parkeringsplassen skal stenges. Det er ikke tilfelle. Hele den store nye parkeringsplassen blir som i dag, men det kan forsvinne 12-15 parkeringsplasser ved trafostasjonen.

Arendal trenger nye attraksjoner for lokalbefolkningen og for tilreisende. Det er ingen overforenkling å si at turistene i landsdelen legger igjen pengene sine i Kristiansand. Arendal har mye ubrukt potensiale og vi mener Hove bør spille en rolle for å få vist frem noe av det beste vi har. Canvas Hove AS ønsker å tilby forskjellige overnattingstilbud som spiller på lag med naturen. Vi tror vi kan tidoble antall mennesker som hvert år får oppleve å overnatte på Hove. I dag er nesten bare private campingvogner der, med senger som kun brukes av eierne. Ved å lage store åpne teltplasser og øke antallet senger som er tilgjengelig for alle, vil mange flere få glede av Hove.

Tenk å kunne overnatte i et telt eller en hytte oppi trekronene. Spør de barna som har seilt trimaran og sovet i et hengetelt to meter over foreldrene hva som var sommerens kuleste opplevelse. Vi mener Arendal trenger et sted der man kan ta med bestemor fra Evje, tante-ungene eller styrelederen fra Bergen. Canvas Hove ønsker å være det stedet, både for dags-besøkende og overnattingsgjester. Den fantastiske naturen på Hove er nok sier mange, og ja, den er fantastisk. Men hvis en i tillegg kan velge å spise en god middag, leie en kano med glassbunn, sende barna på guidet snorkletur, ta badstue eller nyte en konsert, alt innenfor samme lille området, tror vi Arendalitter flest får et turmål å være enda mer stolte av.

Dagens camping er forbeholdt de få heldige som har sikret seg fast plass her. Disse får ikke fornyet kontrakt og det er kjempetrist for de 140 med kontrakt i 2018. Men når parken skal gjøres tilgjengelig for alle, er det ingen annen måte å gjøre det på enn å bygge opp stedet helt på nytt. Canvas Hove AS vant en åpen konkurranse, der mange tilbydere ville utvikle området. Kontrakten er signert og HDU hjelper nå de tidligere faste gjestene med å finne ny plass til vogna og å få flyttet den.

Nå blir området åpnet – og det er det viktigste av alt. Med Canvas Hove på plass, blir rundt halve campingplassen igjen luftige grønne lunger i terrenget. Gjerdene skal rives, bommene fjernes, flere av asfalt veiene skal gjøres om til gressletter igjen. Og alle som vil tilbringe noen dager eller uker i telt på Hove skal få billige teltplasser på den aller fineste delen av campingtomta, ned mot stranda. I tillegg kommer tilbudet om tilrettelagte, unike naturopplevelser og spennende overnattingstilbud. Vi mener dette er måten å gi Hove tilbake til folket på. La oss dele, bevare og utvikle Hoveodden.

Espen Bierud
Canvas Hove AS

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 6 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.