Tromøy-familie sitter snøfast i New York

SNØFAST I NEW YORK: Familien Lilleholt Bekkvik har døgnet på flyplassen Newark i påvente av å få fly hjem til Norge. Når det skjer var lørdag ettermiddag svært uvisst. Foto: Per Christian BekkvikSNØFAST I NEW YORK: Familien Lilleholt Bekkvik har døgnet på flyplassen Newark i påvente av å få fly hjem til Norge. Når det skjer var lørdag ettermiddag svært uvisst. Foto: Per Christian Bekkvik

Sist oppdatert kl. 10:15 4. januar 2019

– Vi føler oss rimelig maktesløse. Vi har hovedsakelig kun klær tilpasset Karibien, forteller Per Christian Bekkvik fra New York.

Siste: Tromøy-familie kom seg med flyet

Avslutningen på juleferien på cruise i Karibien ble ikke en rask flytur hjem for familien Lilleholt Bekkvik på Tromøy. Siden fredag kveld har Per Christian, kona Gunn og deres barn sittet fast på flyplassen Newark i New York. De kom med et fly fra Miami og satset på å komme videre til Norge. Et ekstremt snøvær, i amerikansk målestokk, på østkysten torsdag har ført til kaos og store forsinkelser i flytrafikken.
– Her i New York har vi nå døgnet på flyplassen i påvente av å se noen åpnen SAS-skranker, forteller Bekkvik på melding fra flyplassen.
Familien ankom fredag kl. 22 amerikansk tid, fem timer forsinket fra Miami i Florida.
– Vi gikk da til servicedesk til United Airlines og ble stående i kø i fire timer uten å få noe nyttig hjelp, forteller han.
Like før kl. 09 amerikansk tid hadde familien fortsatt til gode å få fornuftig hjelp med hjemreisen.

Vente til onsdag

Ettersom familien har vært på julecruise i Karibien har de ikke pakket klær for ekstremt nordamerikansk vintervær. Bagasjen har Bekkvik forøvrig ikke sett noe til etter ankomsten til Newark.
– Vi har hovedsakelig kun klær tilpasset Karibien, siden vi har vært på cruise, forteller han.
Fredag kveld skal både SAS i Norge og United Airlines ha gitt familien den lite lystige beskjeden om at det sannsynligvis ikke kunne garanteres plass på fly til Norge før 10. januar. Det mener Bekkvik er en tragedie.
– Det er helt tragisk med tanke på jobb og skole. Vi får se hva som skjer, men dette er forbausende dårlig av SAS, mener han.
Gunn Lilleholt Bekkvik legger til:
– Jeg trodde ikke det var mulig i 2018. En føler seg ganske liten, melder hun.

Kanskje mandag

Litt senere lørdag ettermiddag norsk tid fikk Bekkvik beskjed om at det kan hende familien kan komme seg hjem på mandag via flyplassen i Boston. For å få det til måtte gjengen belage seg på å vente fem timer til skranken i SAS åpner, slik at billettene kan skrives om. Det må skjed på flyplassen.
– Etter det håper vi å komme oss til et hotell, forteller Per Christian Bekkvik.
Han mener flyselskapene involvert ikke har noen omtanke for passasjerene overhodet, med null tilbud om ventemat og oppbacking. På flyplassen har de det siste døgnet måttet finne seg i å sove på stoler for å få litt hvile.

Les også: MELBOURNE: – Vi var heldigvis ute av bykjerna i dag

Overbooket

Ifølge Bekkvik var det flere både fra Norge og Sverige som kom med fly fra Miami.
– Alle ble stående i den samme køen. De fleste opplevde at det var håpløst å få hjelp. Det var et par jenter fra Mexico, vi hørte de gråt og var i krangel med UA-betjeningen som av en eller annen grunn ikke ville hjelpe dem, forteller han.
Han opplyser videre at informasjonen går ut på at de fleste flyene er overbooket og at det er vanskelig å komme seg videre.

Jobber med saken

Pressekontakt Tonje Sund i SAS Norge opplyser til Lokalavisen Geita at tromøyfamilien er booket på et fly fra New York 8. januar.
– Det er i utgangspunktet fullt i dag og i morgen 7. januar, men vi jobber med andre alternativer for dem tidligere enn 8. januar også, sier hun.
Flyene ut av New York er fulle av passasjerer på grunn av kanselleringer i forbindelse med uværet torsdag. Hun sier at familien vil få informasjon på flyplassen og at det nå skal være folk fra SAS tilstede på Newark. Hun kan videre fortelle at det er et stort antall passasjerer som er rammet av forsinkelsene.
– Blant annet måtte to fly som skulle lande i New York gå til Washington på torsdag. Det gjør at det er mange passasjerer som ikke har kommet seg hjem fra New York de siste dagene. Det er stort antall passasjerer som er rammet, sier hun.
SAS sin pressekontakt sier at passasjerer som er rammet kan ta kontakt på flyplassen for å få dekket hotell og mat. Også andre relevante kostnader innenfor rimelighetens grenser blir dekket i forbindelse med ekstraoppholdet.

SNØFALL: I Vermont har det falt rundt 20 cm nysnø. Tromøymannen Simen Narjord omtaler været som udramatisk og regner med å fly hjem fra New York søndag kveld. Foto: Simen Narjord

SNØFALL: I Vermont har det falt rundt 20 cm nysnø. Tromøymannen Simen Narjord omtaler været, sett gjennom myggnettingen, som udramatisk og regner med å fly hjem fra New York søndag kveld. Foto: Simen Narjord

Fint i Vermont

I Vermont, noen mil sør for grensen til Canada befinner en annen liten tromøyfamilie seg. Simen Narjord og Lena Torsvik Narjord fra Lofstadåsen er på bryllupsreise. De skal etter planen returnere til Norge fra flyplassen i New York, kl. 18.55.
– Det er ganske fredelig her. -22 grader celsius og fredelig, opplyser Simen Narjord.
Utenfor myggnettingen har det falt ca. 20 centimeter nysnø og den sindige sørlendingen mener det hele er ganske udramatisk. Han har ingen planer om å bli snøfast i New York.
– Vi flyr med SAS i morgen kveld og er ikke bekymret for ikke å komme hjem i tide. Vår flight er ikke endret på noe vis, forteller han.

Lokalavisen Geita
Denne artikkelen er 6 år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.